ČNB zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro letošní i příští rok

Česká národní banka v nové prognóze zhoršila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta. Zhoršila i výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok na 2,5 procenta. Bankovní rada rovněž zopakovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než v roce 2016.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer | Foto: Filip Jandourek

V předchozí červencové prognóze odhadovala ČNB letošní růst HDP na 2,9 procenta a na tři procenta příští rok. V roce 2016 by ekonomika měla růst podle odhadů ČNB o 2,8 procenta.

Teď centrální bankéři snížili odhad růstu HDP, výše inflace i zvyšování nominálních mezd. To se však dalo očekávat, protože se zhoršují podmínky v zemích eurozóny včetně poklesu poptávky.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČNB zhoršila svůj odhad vývoje ekonomiky a bude dál oslabovat korunu. Podrobnosti od Jitky Hanžlové z ekonomické redakce

A také slabší vývoj v unijních zemích je podle guvernéra centrální banky Miroslava Singera hlavním důvodem změn v prognóze. Protože česká ekonomika podle něj naopak příjemně překvapuje.

Jak řekl, klíčové makroekonomické ukazatele se letos vyvíjejí podstatně lépe než do listopadu loňského roku.

„Inflace se po očištění o vliv daňových změn odpoutala od hrany deflace, hrubý domácí produkt přešel z poklesu do zřetelného růstu, přičemž jeho meziroční dynamika byla v prvním pololetí tohoto roku o více než 4 procentní body vyšší než ve stejném období loňského roku,“ uvedl guvernér a pokračoval:

„To se příznivě projevuje na trhu práce a ve zvýšené důvěře domácností i podniků. Základní ekonomické ukazatele tak ukazují, že oslabení kurzu splnilo svůj účel.“

V září se dařilo českému průmyslu, stavebnictví i zahraničnímu obchodu

Číst článek

Samotná nová prognóza počítá s udržením kurzu poblíž 27 Kč/EUR a pokračováním intervenčního režimu do prvního čtvrtletí 2016. Rizika možného vývoje jsou v nové prognóze centrální bankou hodnocena jako vyrovnaná.

Nové odhady ČNB počítají s tím, že inflace se bude postupně dále zvyšovat a na počátku roku 2016 překročí dvouprocentní inflační cíl. Tržní úrokové sazby by měly podle Singera zůstat na nynějších velmi nízkých úrovních do prvního čtvrtletí 2016.

ČNB opět nechala sazby i intervenční režim beze změny

Číst článek

Podle podzimní prognózy Evropské komise z tohoto týdne letos poroste česká ekonomika o 2,5 procenta. Pro roky 2015 a 2016 komise předpokládá růst hrubého domácího produktu o 2,7 procenta.

Evropská komise je v odhadu letošního českého růstu nepatrně optimističtější než ministerstvo financí. To počítá letos s 2,4procentním růstem. V roce 2016 i 2017 by ekonomika podle odhadů ministerstva financí měla růst o 2,5 procenta.

Hrubý domácí produkt ČR (2005 - 2013 a prognóza ČNB na období 2014 - 2016) | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme