Na německé koleje se vrací vlaky, stávka strojvůdců skončila

V Německu oficiálně skončila stávka strojvůdců. Zaměstnanci největšího německého železničního dopravce Deutsche Bahn protestovali od středy v nákladní a od čtvrtka i v osobní dopravě. Požadují vyšší plat a kratší pracovní dobu. Původně chtěli stávkovat do pondělního rána.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na německé koleje se vrátí vlaky, stávka strojvůdců skončila

Na německé koleje se vrátí vlaky, stávka strojvůdců skončila | Zdroj: Reuters

Odborový svaz strojvůdců označil zkrácení stávky o 34 hodin za smířlivé gesto. Nechce prý komplikovat nedělní oslavy 25. výročí pádu Berlínské zdi. Vedení společnosti Deutsche Bahn ukončení protestu uvítalo.

„Jen mě překvapuje, že o návrhu na ukončení stávky se předtím intenzivně jednalo u soudu a odbory to tam odmítly, z důvodů mně neznámých. Ale každopádně, konec stávky, to je dobrá zpráva pro naše klienty i zaměstnance,“ řekl Ulrich Weber ze správní rady Deutsche Bahn.

Vedení Deutsche Bahn se neúspěšně snažilo u soudu prokázat, že stávka je nepřiměřeně rozsáhlá. Podle právníků drah způsobuje německé ekonomice denně škodu 100 milionů eur (2,8 miliardy korun).

Německé dráhy očekávají výpadky vlaků i v noci a některé dálkové spoje mohou být omezené ještě v neděli.

Nynější stávka strojvůdců je už šestou protestní akcí na německé železnici od konce srpna.

Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme