Žádný nezávislý kandidát ve skutečnosti neexistuje, míní Jaroslav Kubera

I po dvaceti letech zůstává senátor Jaroslav Kubera v čele radnice v Teplících, a to i za cenu, že koalice ODS, ČSSD a TOP 09 nemá většinovou podporu zastupitelstva. Není primátorem za každou cenu? „Většina v zastupitelstvu má význam jenom na ustavujícím zasedání,“ ujišťuje v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

„Jedna z motivací, proč jsem kandidoval, byla ta, že našetřených 500 miliónů korun, které má město na účtu, by měly být proinvestovány, nikoliv projedeny,“ nastiňuje.

Přepis celého rozhovoru s Jaroslavem Kuberou

A začnou Teplice využívat evropské dotace? „Zřídili jsme kvůli tomu výbor Doprava a dotace,“ říká, ale také dodává, že dotace způsobují ztrátu soudnosti. „Dotace bych pokud možno omezil na co nejmenší míru. Velké dotace by měly být směřovány do rozpočtového určení daní, aby s nimi obce mohly hospodařit,“ říká.

A proč nechce za čtyři roky opět kandidovat? „Jsem soudný člověk, ale do penze se netěším,“ podotýká, ale zároveň připouští, že by možná kandidoval do krajského zastupitelstva, aby pomohl ODS. „Lidé se vrátí k politickým stranám. Politika je umění vládnout, a jestli někdo tvrdí, že je nezávislý kandidát, tak já se nad tím jenom usmívám,“ dodává.

Jsou platy poslanců vysoké? A vadí mu některé výroky Miloše Zemana? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: heš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.