Američané nejsou žrouti hamburgerů. Slyšeli jste už o apple pie nebo hot dogu?

21. prosinec 2014
Glosa Pavla Maurera

Američany jsme zařadili do škatulky těch, kteří nejčastěji pojídají hamburgery. Americká kuchyně je však mnohem bohatší, přesvědčuje známý milovník dobrého jídla Pavel Maurer.

Když se kdokoli na celém světě snaží nějak kulinářsky charakterizovat Severní Ameriku, většinou to končí u hamburgerů. Američané jsou pro nás osoby vůbec nechápající krásy a tajemství vynikajících jídel. Jsou to žrouti hamburgerů, neboli hambáčů.

Obyvatelé země s nejsilnější a nejvyspělejší ekonomikou na světě však hodnotí sami sebe úplně jinak. Dokonce bych řekl, že je uráží, když jim někdo zvenčí vnucuje hamburgery jako typickou národní specialitu.

Sami sebe identifikují jako milovníky baseballu, hot dogů a jablečných koláčů apple pie. Takhle se vidí Američané: baseball, hot dog, apple pie. O Češích se zase tvrdí, že jsme knedlíkáři, o Italech, že jsou makaróni a Francouzi žabožrouti! Nikdo z toho asi není moc nadšen, ale na každém šprochu pravdy trochu.

Čtěte také

Na obranu Spojených států chci poznamenat, že jsem snad nikde na světě neviděl tolik rozličných a skvělých kuchyní jako v New Yorku. Je to bezkonkurenční multikulturní kotel plný kuchyní z celé naší planety. Větší pestrost byste těžko jinde hledali.


Proč právě hamburger?
Označení hamburger vzniklo podle německého přístavního města Hamburg. Odtud se do Ameriky začalo přivážet mleté osolené hovězí maso, které bylo tolik oblíbené u námořníků.
Postupem času se tenhle karbanátek dával mezi tousty a chleby. Až někdo vymyslel kulatou bulku, která budoucímu hamburgeru nejvíce seděla. Stačilo pak už jen vylepšovat okurčičkou, cibulí, rajčaty nebo kečupem.

Téměř všechny národy světa emigrovaly v určité době do Ameriky. A všichni si s sebou přivezli něco, co jim doma chutnalo. To si zachovali v původní podobě nebo tím obohatili americkou kuchyni. Proto v této zemi můžete okusit prakticky cokoli.

Chtěl bych zdůraznit, že když vám dnes někdo zkušeně připraví hamburger z kvalitního hovězího, jehněčího nebo třeba i kančího masa, obloží zeleninkou a přikryje kvalitním pečivem, máte jídlo jedna báseň.

V Praze i v mnoha dalších městech naší země můžeme narazit na tento zprofanovaný symbol Ameriky produkovaný v malých hospůdkách ve vysoké kvalitě. Stačí jen si ten pravý burger najít, ochutnat a dát o něm vědět ostatním gastronautům.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio