Jihovýchodní Asie si připomněla 200 tisíc obětí, které před deseti lety zabila cunami

Lidé v Asii si připomněli desáté výročí cunami a památku jejích obětí. Masa vody zabila na pobřeží Indického oceánu přes 200 tisíc lidí. Více než milion lidí připravila o střechu nad hlavou. Pět a půl tisíce lidí zemřelo v Thajsku, mezi nimi i dva tisíce turistů z celého světa, včetně sedmi Čechů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé vypouštějí na pláži v thajském Patongu lampiony za oběti cunami

Lidé vypouštějí na pláži v thajském Patongu lampiony za oběti cunami | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

„Byla neděle, krásný slunečný den. Moře bylo úplně klidné. A pak to přišlo. O cunami jsme neměli tušení, do té doby to slovo nikdo ani neslyšel," vzpomíná majitelka obchodu, stojícího přímo na pláži v Patongu, jen několik desítek metrů od moře.

Když přišla první vlna, podařilo se jí utéct. Vzpomíná, že nasedla do auta a chtěla odjet, ale nešlo nastartovat. Voda stoupala. Když přišla druhá ničivá vlna, smetla ji. Jako zázrakem přežila. Dnes provozuje obchod na stejném místě jako před deseti lety.

Před lety zničila thajskou vesnici Ban Nam Khem cunami, dnes tam jsou nové domy

Číst článek

Setmělo se a na pláži v Patongu září tisíce svíček. Lidé, kteří se sem sešli, aby uctili památku obětí cunami, pouštějí k nebi zářící lampiony.

„Jsme budhističtí mniši z Japonska a přijeli jsme se pomodlit za naše krajany. Před deseti lety jich tady zemřelo devadesát,“ říká jeden z mužů a na další lampion píše fixem modlitbu, pak jej vypustí k nebi.

Nad zátokou se vznášejí desítky a desítky zářících světel. Podobných vzpomínkových shromáždění se na thajských plážích odehrála celá řada. Některá oficiální, jiná zcela spontánní.

Lidé vypouštějí na pláži v thajském Patongu lampiony za oběti cunami | Foto: Jaromír Marek

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme