Rusko žádá vysvětlení výroků ukrajinského premiéra Jaceňuka o vpádu sovětských vojsk do Německa

Ministři zahraničí Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie se sejdou 12. ledna v Berlíně, aby jednali o ukrajinském konfliktu. Moskva ale ještě předtím požádala Berlín, aby vysvětlil okolnosti, za kterých ukrajinských premiér Arsenij Jaceňuk tento týden v Německu mluvil o sovětském vpádu na Ukrajinu a do Německa za druhé světové války.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arsenij Jaceňuk představil parlamentu programové prohlášení vlády

Arsenij Jaceňuk představil parlamentu programové prohlášení vlády | Zdroj: Reuters

Ruské ministerstvo zahraničí zaslalo Německu nótu, ve které žádá Berlín, aby zaujal postoj k výrokům ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka. Ten v Berlíně prohlásil, současná ruská agrese vůči Ukrajině je útokem na světový řád, a že všichni máme ještě v živé paměti vpád Sovětského svazu na Ukrajinu a do Německa.

Jaceňukova mluvčí později uvedla, že premiér neměl na mysli druhou světovou válku, ale sovětskou okupaci východního Německa po válce. Ruští politici označili Jaceňukova slova za ostudu, obhajobu nacismu a urážku obětí druhé světové války.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme