Do sněmovny dorazí autoři petice týkající se muničního areálu ve Vrběticích

Sněmovní petiční výbor dnes projedná petici týkající se vrbětického muničního areálu. Signatáři chtějí zjistit, jak areál v minulosti fungoval, jak se kontrolovala jeho bezpečnost a jaké byly okolnosti pronájmu firmě, která v něm recykluje raketové palivo. Petici podepsalo téměř 5000 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do areálu muničnho skladu ve Vrběticích přijela asi stovka vojáků. Na snímku vojenské kontejnery u Haluzic

Do areálu muničnho skladu ve Vrběticích přijela asi stovka vojáků. Na snímku vojenské kontejnery u Haluzic | Foto: Roman Verner

„Nemáme vysvětlené okolnosti týkající se kontrol, které byly – nebo spíš nebyly – prováděny. My to budeme řešit do té doby, dokud odsud nebude všechna munice odvezená,“ říká spoluautorka petice Monika Ševčíková.

Dnešní veřejné slyšení na půdě sněmovny začne ve 14 hodin. Absolvovat by ho mělo osm signatářů spolu se starosty Lipové a Haluzic.

Nezávislý vlachovický starosta Zdeněk Hověžák součástí delegace nebude, dění ale sleduje. „V každém případě musíme být pravidelně informovaní o aktuální situaci,“ dodává.

Sklad číslo 16, který s 58 tunami vojenského materiálu vybuchl 16. října, i sklad číslo 12, jenž s 98 tunami explodoval 3. prosince, si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.

Vrbětice - muniční sklad | Foto: Český rozhlas

Pavel Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme