Asi polovina komínů na jihu Moravy neodpovídá předpisům, nejčastěji ve starých bytech

Zhruba polovina komínů na Břeclavsku je ve špatném stavu a neodpovídá předpisům. Ukazují to revizní zprávy některých kominíků. Problémy jsou nejčastěji ve starých domech, kde obyvatelé desítky let neinvestovali do oprav. Zanedbání pravidelných kontrol přitom může skončit i smrtí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komín - kouř

Komín - kouř | Foto: Ladislav Bába

Plynaři instalují novou plynovou karmu do bytu Kristýny Fialové z Hustopečí u Brna. Ta předešlá totiž tři dny před Štědrým dnem explodovala.

„Asi rok zpátky mě to taky chytlo, ale ne tak dramaticky, že by mi tady začaly lítat ventily a voda. Tady to vybuchlo, všude cákala voda. Nahá jsem vyběhla z vany. Jediné, co mě napadlo, bylo, vzít si alespoň zimní bundu,“ popisuje Kristýna Fialová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O špatném stavu komínů, zejména ve starých městských bytech, natáčela redaktorka Štěpánka Kadlečková

S likvidací plamenů museli pomoci hasiči, nikdo se nezranil, ale celá rodina se ocitla na dlouhé čtyři týdny bez teplé vody.

„Teď už z toho strach nemám, ale už jenom to, že to mají byty okolo, tak se může kdykoli něco stát – před noc, přes den,“ jen těžko hledá slova. A nepotěšil jí ani revizní technik komínů, který přišel vzápětí:

„U kouřovodu je malá náběhová výška – to neodpovídá. Celková výška komínů je krátká. Měl by se minimálně o dva metry nastavit, aby byl docílen komínový tah na tento daný spotřebič.“

Do starých bytů nechce nikdo investovat

Podobných případů jsou podle kominíka Radka Vaverky přitom stovky, v regionu neodpovídá předpisům více než polovina komínů.

„Nejhůř jsou na tom městské byty, staré 150 až 200 let. Nikdo s nimi nechce nic dělat, protože to jsou velké investice. Pak se to odráží i na provozu spotřebičů.“

Pokud je komín kratší a má tak slabší tah, může se snadno stát, že místo, aby nebezpečné spaliny odcházely komínem ven, dostanou se dovnitř do bytu. Oxid uhelnatý pak může obyvatele nevědomky otrávit, v nejhorším případě i zabít.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme