Dukla prohrála v prvním osmifinále Challenge Cupu s Ravennou, herně však rozhodně nezklamala

15. leden 2015

Poprvé v novém roce se včera představili liberečtí volejbalisté. A přestože v úvodním zápase osmifinále evropského Challenge Cupu podlehli italské Ravenně 2:3 na sety, dá se říci, že v prvním lednovém utkání Dukla rozhodně nezklamala.

Přes tři týdny vládl v hale Dukly Liberec zápasový půst, hernímu prázdnu byl konec až středečním osmifinálovým duelem Challenge Cupu. A začali Severočeši po delší pauze pěkně zostra, vždyť pod Ještěd dorazilo silné mužstvo z Ravenny, klub s velmi dobrým renomé i na evropské volejbalové scéně.

Jenže domácí dokázali držet s italským soupeřem krok a v některých chvílích ho dokonce i přehrávat. A tak mohl liberecký trenér Michal Nekola i přes prohru v tiebreaku hodnotit zápas pozitivně. „Byl jsem absolutně spokojený s naším nasazením. K zápasu jsme přistoupili velice koncentrovaně a myslím, že to byla vyrovnaná partie ve všech setech. Věděli jsme o kvalitě soupeře, ale neřekl bych, že nás nějak výrazně převyšoval,“ říkal liberecký kouč.

„Samozřejmě to mělo nějaké chybičky, ale my jsme museli jít trochu do rizika. V některých momentech se nám sice nepovedl servis, na druhou stranu jsme si s ním ale hodně pomáhali,“ vysvětloval Michal Nekola a zároveň omlouval své svěřence za časté chyby na servisu. Ale jak říká, jít do rizika bylo proti silné Ravenně nutností, a stejné vysvětlení má pro řadu zkažených podání také nahrávač Jakub Janouch.

„Je to tak, proti takovému týmu musíme solit servis. Když budeme dávat ´buchtu´ nebo slabý servis, tak nám to vrátí zpátky ´na budku´. V některých chvílích to možná vypadalo, že je to takové laxní, ale určitě jsme to na servisu neodevzdali,“ podotkl Janouch.

Kriško věří v postup

A sílu libereckého celku museli uznat také soupeř. „Nebyl mezi týmy velký rozdíl, oni hráli velice dobře. Měli jsme to s nimi těžké, hlavně v první sadě. Od druhého setu jsme se ale zvedli a nakonec dotáhli zápas do vítězného konce. Jsme šťastní, že jsme tady v České republice dokázali vyhrát," říkal po utkání blokař Ravenny Stefano Mengozzi.

Fanoušci Dukly si teď samozřejmě přejí, aby to samé mohli říkat po zápase v Itálii také jejich oblíbenci. Podle smečaře Tomáše Kriška je totiž postup do čtvrtfinále evropské soutěže stále hratelný. „Může se nám poštěstit, můžeme u nich teoreticky vyhrát 3:1, nebo to dotáhnout do zlatého setu. Doufám, že je u nich potrápíme a v koutku duše budeme doufat, že přes ně přejdeme,“ věří Tomáš Kriško. Odveta v Ravenně je na programu příští středu.

autor: David Nyč
Spustit audio