Několik desítek lidí si v Praze připomnělo odkaz Jana Palacha

Zhruba stovka lidí si na pražských Olšanských hřbitovech připomněla 46 let od sebeupálení Jana Palacha. Účastníci akce šli v průvodu od Palachova hrobu na Václavské náměstí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účastníci shromáždění "Nevyhasneme!" u sochy sv. Václava v Praze

Účastníci shromáždění "Nevyhasneme!" u sochy sv. Václava v Praze | Zdroj: ČTK

Jeden z organizátorů Martin Přikryl ze spolku Podhradí řekl, že průvod měl připomenout hlavně Palachovy demokratické ideály.

„Ty jeho ideály, respektive ty důvody, kvůli kterým svou oběť učinil, jako byl protest proti okupaci a normalizaci, jsou bohužel dneska o něco aktuálnější, než tomu bylo třeba před několika lety. Proto i my, spolek Podhradí, jsme se k této iniciativě připojili a účastníme se tohoto pochodu,“ uvedl Přikryl.

„Jeden z požadavků Jana Palacha byl i okamžité zastavení sovětské propagandy na území našeho státu. Je podle nás trestuhodné, že dnes v našem státě šíří ruskou propagandu přímo náš prezident," prohlásil Přikryl na shromáždění nazvaném Nevyhasneme!

Student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jan Palach se 16. ledna 1969 v horní části Václavského náměstí polil hořlavinou a zapálil. Chtěl tak probrat společnost z rezignace po okupaci v srpnu 1968. O tři dny později těžkým zraněním podlehl.

Jan Palach | Foto: Michal Jindra

ČTK, mta, Magdaléna Medková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme