Prokurátor obvinil argentinskou prezidentku z maření vyšetřování, našli ho mrtvého

Argentinský prokurátor Albert Nisman byl nalezen mrtvý ve své koupelně. Muž obvinil prezidentku Cristinu Fernándezovou, že pomáhala mařit vyšetřování teroristického útoku proti židovskému centru v Buenos Aires v roce 1994. Dnes o tom měl Nisman vypovídat v uzavřeném slyšení v parlamentu. Společně s dalším prokurátorem před 8 lety oficiálně obvinil z teroristického činu íránskou vládu a organizaci Hizballáh.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté odváží tělo argentinského prokurátora Alberta Nismana

Policisté odváží tělo argentinského prokurátora Alberta Nismana | Zdroj: Reuters

Tělo federálního prokurátora Alberta Nismana našla v noci jeho matka a bodyguardi v koupelně jeho bytu v Buenos Aires.

Podle informací, které zatím policie zveřejnila, byl uvnitř koupelny v bytě zavřeném zevnitř. Měl jednu střelnou ránu, vedle něj ležela pistole a zásobník na náboje.

Vyšetřovatelka řekla, že byl v bytě sám a tajemník pro národní bezpečnost prohlásil, že vše nasvědčuje sebevraždě. Teď se čeká na pitvu, jejíž výsledek může být i za několik dní.

Nisman měl dnes vypovídat na uzavřeném slyšení v parlamentu o detailech spiknutí, do kterého byla podle něj být zapojená prezidentka. Podle některých médií se nechal v minulém týdnu slyšet, že mu v důsledku toho, co zveřejnil, jde o život a že možná bude muset požádat o zesílenou policejní ochranu.

Cílem maření vyšetřování prý byla dohoda s Íránem

Prokurátor nařknul prezidentku z toho, že se snaží mařit vyšetřování výbuchu bomby u židovského střediska z roku 1994. Obvinění obsahovala 300stránková zpráva, kterou zveřejnil ve středu.

Prezidentka Cristina Fernándezová společně s ministrem zahraničí podle federálního prokurátora Alberta Nismana pomáhala krýt skupinu Íránců podezřelých z bombových útoků v roce 1994. Při nich v židovském středisku v Buenos Aires zemřelo 85 lidí. Jednalo se o největší teroristický útok v historii země. Nisman byl dnes, těsně před slyšením v parlamentu, nalezen mrtvý.

Alberto Nisman tvrdil, že prezidentka Cristina Fernándezová a ministr zahraničí Héctor Timerman jsou přímo zapojení do komplotu s cílem zmařit vyšetřování. Měli zajistit to, že budou očištěni jak obvinění, tedy skupina pěti Íránců a jednoho Libanonce, tak že bude očištěn Írán.

Dnes už mrtvý Nisman uváděl, že tím Argentina sleduje diplomatické a ekonomické zájmy, konkrétně že chce prý uzavřít obchodní dohodu s Íránem. Ta by umožnila především výměnou za pšenici dostávat od Íránu ropu – a získávat tedy strategickou surovinu za poměrně výhodných podmínek.

Argentinský premiér Jorge Capitanich ta nařčení odmítl jako pomatená, absurdní a protiústavní. Ministr zahraničí Héctor Timerman k tomu prohlásil, že se prezidentka vždy snažila přispět k vyšetření útoku. Nismana za jeho obvinění kritizoval i soudce, který má vyšetřování útoku na starost.

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezovou s ministrem zahraničí Hectorem Timermanem | Foto: Reuters

Nejhorší útok v historii Argentiny

Od teroristického útoku, který byl nejhorší v historii Argentiny, loni uplynulo 20 let. V červenci 1994 vybuchla před židovským střediskem v centru Buenos Aires bomba nastražená v automobilu. Výbuch zničil celý dům a zabil 85 lidí, zemřel i jeden pachatel. Dodnes nebyl nikdo odsouzen.

Alberto Nisman a další prokurátor v roce 2006 oficiálně obvinili Írán z toho, že útok zosnoval, a libanonský Hizballáh, že ho provedl. Írán takové obvinění odmítá.

Před dvěma lety se pak prezidentka Cristina Fernándezová pokusila vytvořit takzvanou komisi pravdy, společný argentinsko-íránský orgán, který měl případ vyšetřit. Ta však nevznikla.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme