V Chile schválili zákon, který mimo jiné uznává partnerství gayů a leseb

Chilský kongres schválil zákon o občanském partnerství. Platit bude pro heterosexuální i homosexuální páry. Normu teď musí podepsat prezidentka a ověřit ústavní soud. Manželství dvojic stejného pohlaví je možné ve třech jihoamerických zemích, další dvě umožňují registrovaná partnerství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gayové (ilustrační foto)

Gayové (ilustrační foto) | Foto: Guillaume Paumier, Creative Commons (CC BY 3.0)

O zákoně se v Chile dlouho diskutovalo, tamní společnost je totiž poměrně konzervativní. Například rozvody jsou legální teprve od roku 2004.

Partneři v takzvaném občanském svazku – Unión Civil – po sobě budou moci dědit, pobírat za sebe důchod a například zdravotní pojištění jednoho se bude vztahovat i na druhého.

Zákon přivítali jako uznání stejných práv především chilští gayové a lesby. V zemi ale žije také asi milion heterosexuálních párů, které se rozhodly nevstupovat do manželství.

Nové občanské partnerství je jednodušší uzavřít i rozvést. Manželství v Chile se navíc dlouho řídilo konzervativní tradicí – muž například dodnes spravuje nejen společné jmění, ale také majetek, který měla žena před svatbou.

Tradiční rodina se v Evropě rozpadá. Kvůli registrovanému partnerství?

Číst článek

V Chile stále ve velké míře platí hodnoty prosazované desítky let zejména katolickou církví. Pohlavní styk osob stejného pohlaví byl do roku 1999 trestný. Rozvody manželství jsou legální posledních 10 let. Povoleno není ani přerušení těhotenství, a to z jakéhokoliv důvodu.

Zákon o občanském partnerství se projednával dlouho, celkem čtyři roky. Prezidentka Michele Bacheletová jej téměř jistě podepíše. Právě ona totiž v zemi prosazuje liberálnější zákony, které by měly změnit normy zavedené často ještě za dob pravicové vojenské diktatury, jejímž symbolem byl generál Augusto Pinochet.

Ve druhém volebním období se Bacheletové podařilo prosadit daňovou reformu, zlepšení prostupnosti systému školství pro jednotlivé sociální skupiny i změnu volebních pravidel, která platila od konce vlády vojenské junty.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme