Egyptský soud poslal do vězení na doživotí 230 protivládních aktivistů

Egyptský soud vynesl další hromadné rozsudky. Na doživotí do vězení tentokrát poslal 230 aktivistů, kteří se účastnili protestů proti Mubárakovu režimu před čtyřmi lety. Fyzicky stál před soudem jen Ahmad Dúma. Jeden z nejznámějších protirežimních aktivistů se podle soudu dopustil v roce 2011 podněcování k násilí a napadání policie. Nad ostatními aktivisty vynesl soud doživotní verdikt v jejich nepřítomnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ahmad Dúma před soudem v Cairo

Ahmad Dúma před soudem v Cairo | Zdroj: Reuters

„Odsuzuje se k trestu doživotního vězení a k zaplacení pokuty 17,5 milionu egyptských liber jako náhrady za škody na budovách parlamentu a dalších vládních institucí," zazněl rozsudek z úst soudce Nágího Šiháty.

Pokuta se rovná asi 60 milionům českých korun. Ahmad Dúma v kleci obviněných rozsudku ironicky zatleskal, načež si vyslechl pohrůžku dalším tříletým trestem za urážku soudu.

Právě soudce Nágí Šiháta rozdal nedávno masové tresty smrti a vedl i proces s novináři Al-Džazíry. Personálně jsou egyptské soudy obsazeny lidmi, kteří fungovali za Mubárakova režimu a stále s ním soucítí.

Soudci využívají nastalé situace, kdy se rysy bývalého režimu vracejí, a mstí se komukoliv, kdo se během demonstrací od roku 2011 proti režimu obrátil.

Proces s Ahmadem Dúmou se týkal účasti na protestech proti vládě vojenské rady koncem roku 2011. V minulosti byl zatčený už několikrát, naposledy to bylo před čtyřmi lety kvůli protivládním demonstracím.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme