Vláda funguje, není důvod ke změně, odmítají Sobotka a Babiš spekulace o konci koalice

Pro změnu koaliční spolupráce není důvod, vláda funguje, vzkazují předsedové dvou nejsilnějších koaličních stran. Reagují tak na spekulace, podle nichž by se hnutí ANO mohly hodit předčasné volby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

„Je tady obrovské množství práce, které čekalo na vládu, která na to bude mít dostatek času, a myslím si, že bychom skutečně tu příležitost využít měli, takže nevidím důvod, proč by se vláda měla rozpadat, vláda funguje, je stabilní a měla by pokračovat ve své práci pro občany,“ řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Také podle šéfa hnuté ANO Andreje Babiše není konec koaliční spolupráce s ČSSD a KDU-ČSL aktuální.

„Myslím, že naše koaliční vláda funguje určitě podstatně lépe než předcházející, a nevidím pro to nejmenší důvod. Plníme program, samozřejmě máme s ČSSD jiné názory, ale myslím, že to funguje,“ uvedl Babiš.

Průzkumy volebních preferencí přisuzují nyní hnutí ANO prvenství, víc než preference však téma oživil rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem v sobotním vydání MF Dnes.

V něm prezident na otázku redaktora, co by dělal v případě rozpadu koalice příští rok, řekl, že by usiloval o to, aby se vytvořila nová většina v parlamentu a načrtl scénář, podle nějž by se mohlo hnutí ANO dohodnout na spolupráci s ODS a TOP 09.

„Samozřejmě, že kdyby mi pan Babiš řekl, že má tuto parlamentní většinu, tak bych byl povinen ho jmenovat ministerským předsedou. Což by znamenalo, že by sociální demokracie pod vedením pana Sobotky ztratila poslední zbytky vlivu,“ poznamenal Zeman.

Zároveň prezident v rozhovoru pro list, který patří mezi podniky vlastněné Andrejem Babišem, naznačil, že dohodu středo-pravicových stran považuje za málo pravděpodobnou, i to, že sám upřednostňuje levicovou vládu.

Pavla Firbacherová, Eliška Malínská, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme