Změnili jsme styl vládnutí, hodnotí rok vlády Bohuslav Sobotka

Dnes je to přesně rok, co prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Bohuslava Sobotky. Kabinet sliboval zásadní změnu ve způsobu vládnutí, nápravu kroků svých předchůdců a promyšlenější způsob hospodaření. Hostem Ranního interview Radiožurnálu byl premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Vaši vládu čeká možná klíčové rozhodnutí v otázce těžby uhlí - zda prolomit těžební limity na Mostecku. Ministr průmyslu přichází s několika variantami, od jejich zachování až po jejich částečné nebo úplné prolomení. Pro jakou variantu jste vy?

Naší vládu čeká aktualizace energetické koncepce. Budeme rozhodovat nejen o uhlí, ale také o výstavbě dalších energetických zdrojů. Aby byl v naší zemi do budoucna zajištěn dostatek energie. Jsme jedna z nejvíce průmyslových zemí v Evropě a náš hospodářský růst je závislý mimo jiné na tom, abychom měli dostatek energetických zdrojů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview Radiožurnálu byl premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Jednou z dílčích otázek je otázka uhlí, kolik ho vůbec budeme potřebovat. Budeme o tom jednat na tripartitě. Bude pro nás důležité stanovisko zaměstnavatelů i odborů. Předpokládám, že ministr průmyslu předloží do vlády několik variant, na základě kterých nakonec vláda rozhodne.

Svoji osobní prioritu jsem zmínil již před delší dobou. Domnívám se, že bychom měli podpořit takové prolomení limitů, které nebude znamenat zásah do lidského osídlení. Tedy nebude znamenat bourání částí vesnic nebo měst. Současně nám ale umožní, abychom měli dostatek uhlí, zejména pro teplárenství.

Kdy o tom vláda rozhodne?

Vláda by o věci měla rozhodnout v horizontu několika týdnů nebo měsíců. Naším cílem je, abychom na jaře schválili celou aktualizaci energetické koncepce. A abychom mohli také rozhodnout o budoucnosti jaderných zdrojů v České republice.

Aktuálně řešíte také otázku dětí Evy Michalákové, které norská sociální služba odebrala dva syny. Poslal jste dopis norské premiérce, do věci se vložilo také ministerstvo zahraničí. Teď ale norská premiérka uvedla, že politici nesmějí zasahovat do práce úřadu pro ochranu dětí. Vypadá to tedy, že veškeré české snahy zatím nepřinášejí úspěch - co ještě může česká strana v tomto případu udělat?

České snahy jsou relativně čerstvého data, protože kauza má začátek v roce 2011, ale začala se tomu věnovat v loňském roce až naše vláda. Rozumím vyjádření norské premiérky. Koneckonců ani v České republice nemohou politici zasahovat do individuálních případů, které řeší náš úřad nebo náš systém sociální ochrany práv dětí.

Sobotkova vláda má za sebou první rok, premiér je s prací spokojený

Číst článek

Ale na druhou stranu i norští politici mohou rozhodovat o nastavení systému, o legislativě. A nepochybně mohou rozhodovat také o tom, aby tady existovala mezinárodní spolupráce. Vzhledem k tomu, že Norsko zatím ještě neratifikovalo potřebnou právní úmluvu, která zajišťuje spolupráci mezi jednotlivými úřady, apelujeme na to, aby docházelo ke komunikaci mezi norskými úřady na ochranu práv dětí a českými institucemi.

Jaký bude další postup?

Chceme, aby byla navázaná přímá komunikace. A zdůrazňujeme možnost garance péče o tyto děti na území České republiky. Rádi bychom podpořili ze strany českých úřadů, české vlády možnost návratu dětí do jejich rodiny nebo k jejich příbuzným na území České republiky. Teď ale bude záležet na rozhodnutí buď norského soudu, nebo příslušné norské krajské komise, která se touto věcí zabývá.

Kolik ze svého programu se vládě za rok vládnutí už podařilo naplnit a co z toho považujete za nejdůležitější?

To, co je nejdůležitější, je, že jsme změnili styl vládnutí. Přinesli jsme zemi určitou stabilitu. Koalice se věnuje plnění programu, místo toho, aby byla zatěžována skandály nebo vnitřními spory. Podporujeme hospodářský růst a snažíme se také přijmout určitá opatření pro posílení sociální soudržnosti společnosti.

Jak kabinet pod vedením Bohuslava Sobotky plní svou koaliční smlouvu | Foto: Český rozhlas

To, že jsme zrušili poplatky ve zdravotnictví, zvýšili minimální mzdu, zlepšili odměňování učitelů nebo hasičů, abychom podpořili kvalitu veřejných služeb. Také se nám podařilo změnit systém valorizace penzí.

To vše přispívá k tomu, že se naše společnost uklidnila a můžeme se věnovat tomu, abychom posílili konkurenceschopnost a zvládli věci, které leží před námi, včetně včasného zahájení čerpání evropských peněz.

V koaliční smlouvě jste se zavázali přijmout protikorupční zákony. Iniciativa Rekonstrukce státu si ovšem stěžuje, že je vláda všechny odložila a konkrétně třeba ČSSD blokuje zákon o financování politických stran. Je to podle vás oprávněná kritika?

Není. Myslím, že včera mohli všichni zaznamenat, že jsme vybrali náměstka pro státní službu. Začali jsme realizovat nejvýznamnější protikorupční opatření, a tím je nový zákon o státní službě, který Česká republika 20 let neměla. A všichni nás za to kritizovali, včetně protikorupčních organizací. A naše vláda je první, která začala odpolitizovávat státní správu.

Opozice vnímá Sobotkův kabinet rozporuplně. Levice ho i chválí, pravice kritizuje

Číst článek

A samozřejmě jsou připravovány další zákony. Na ministerstvu vnitra novela zákona o politických stranách. Máme připraven pozměňovací návrh k zákonu o registru smluv. Ministr Dienstbier už dokončil přípravu novely zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu. Jen připomínám, že pokud chcete připravit zákony kvalitně, tak to několik měsíců trvá. A letošní rok bude rokem, kdy tyto zákony prosadíme.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme