V Káhiře se střetli fotbaloví fanoušci s policií, na místě jsou mrtví a zranění

Nejméně 22 fotbalových fanoušků zemřelo v Egyptě při srážkách s policií. Televize Al-Džazíra uvádí dokonce 40 mrtvých. Oběti jsou z řad skalních fanoušků předního káhirského klubu Zamálek. Podle policie se snažili dostat na stadion bez vstupenek. Lékařské zdroje uvádějí, že mladíci zemřeli na nadýchání se slzným plynem a ušlapání davem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejméně 22 egyptských fotbalových fanoušků zemřelo při střetech s policií v Káhiře

Nejméně 22 egyptských fotbalových fanoušků zemřelo při střetech s policií v Káhiře | Zdroj: Reuters

„Pokaždé jsou oběti, pokaždé umírají lidé. To je naprosto nepřijatelné. Tenhle chaos musí skončit. Z bezpečnostních důvodů se zrušilo několik nejbližších fotbalových zápasů," řekl v egyptské televizi CBC sportovní komentátor Ahmad Šobér.

I přes tragické události se ale včerejší zápas dohrál. Policie následně pozatýkala několik členů organizace skalních fanoušků klubu Zamálek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Káhiry se přihlásil zpravodaj Štěpán Macháček

Ultras odmítají, že by se na stadion snažili dostat bez placení a tvrdí, že tlačenice u vchodu vznikla kvůli zdlouhavým bezpečnostním procedurám. Ti, kteří se na tribuny dostali, pak na protest proti brutálnímu zásahu stáli k fotbalovému zápasu otočení zády.

Ozývají se hlasy, že nereformované egyptské bezpečnostní složky postupují v podobných případech neprofesionálně a brutálně. Vláda ale jakákoliv obvinění na adresu policistů odmítá.

Egyptské zápasy se odehrávají jen před omezeným počtem diváků poté, co před třemi lety zahynulo při fotbalovém utkání v Port Saídu přes 70 lidí. Loni soud vynesl v tomto případu 20 rozsudků smrti.

Tvrdé jádro fotbalových příznivců, známých jako ultras, se podle AP střetává s pořádkovými silami pravidelně. Jde o politizovanou skupinu a mnoho jejích členů se aktivně podílelo na povstání proti prezidentovi Husnímu Mubarakovi v roce 2011.

Nejméně 22 egyptských fotbalových fanoušků zemřelo při střetech s policií v Káhiře | Foto: Reuters

ČTK, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme