Děti mají zájem o biatlon, s nedostatkem pušek pomáhá svaz

Biatlon je teď v Česku jedním z nejsledovanějších sportů. Reprezentanti vozí medaile z velkých akcí a ve světě patří k absolutní špičce. Úspěchy inspirují také spoustu dětí, které se svým vzorům chtějí vyrovnat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O biatlon má zájem stále víc mladých sportovců

O biatlon má zájem stále víc mladých sportovců | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Biatlon je v místních poměrech malý sport, v Česku je přes 50 klubů, a počet dětí v žákovských kategoriích obvykle nepřesáhne dvě desítky. Malí zájemci většinou v devíti letech. A v poslední době se jich hlásí stále víc.

„U nás v oddíle je také zájem, ale není to tak razantní, že by přišlo 10 lidí najednou. Nejvíc lidí přišlo před MS, pak chodí děti, přivedou si kamarády, a tak se to nabaluje,“ vysvětluje trenérka mládeže z oddílu v Novém Městě na Moravě Michaela Buchtová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak začít s biatlonem zjistill reportér ČRo Mirko Vasić

„Od mala jsem dělal klasické lyžování, v 9 letech jsem si nesedl s trenérkou a odešel jsem. Přišel za mnou děda, že je to fajn sport, že se tam lyžuje, tak jsem šel na první trénink a začalo mě to strašně bavit,“ popsal svou cestu k biatlonu mladý závodník Vladimír Živáček.

I teď po mistrovství světa ve Finsku se určitě objeví noví zájemci, v některých velkých klubech dokonce museli v poslední době počet nabíraných dětí omezit.

Hlavním důvodem jsou možnosti oddílů, jak trenérské tak materiální - a to hlavně u zbraní. Jejich nedostatek se snaží vyřešit Český svaz biatlonu, který se sháněním pušek klubům pomáhá. Malí biatlonisté se nejdřív učí správnou techniku běhu na lyžích, střílet obvykle začnou až od dvanácti let.

„U nás děti do 15 let střílí ze vzduchovek. Od patnácti je možnost mít zbrojní průkaz, až pak střílí z malorážky,“ vysvětluje biatlonová trenérka Michaela Buchtová. Při přechodu na malorážku tak čekají děti zkoušky na zbrojní průkaz pro sportovní účely.

Celkově z biatlonu asi nikdy nebude masový sport, pro spoustu dětí je ale příležitostí, jak si najít zábavu a třeba to dotáhnout, v nejlepším případě, až k medailím z mistrovství světa nebo olympijských her.

Mirko Vasić, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme