Bývalý vojenský prostor Ralsko by se měl stát turistickým cílem. S pomocí státu

Ministři obrany a životního prostředí slíbili pomoc při zvelebování bývalého vojenského prostoru Ralsko na Českolipsku. Liberecký kraj chce v lesích, kde do 90. let sídlila sovětská vojska, odstranit škodlivé látky z podzemních vod, zbourat ruiny budov a odstranit černé skládky. V rozpočtu mu ale chybí peníze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr obrany Martin Stropnický (vpravo) a ministr životního prostředí Richard Brabec (vlevo) navštívili v doprovodu hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (uprostřed) vojenský prostor Ralsko

Ministr obrany Martin Stropnický (vpravo) a ministr životního prostředí Richard Brabec (vlevo) navštívili v doprovodu hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (uprostřed) vojenský prostor Ralsko | Zdroj: ČTK

„Ukazovali jsme pánům ministrům objekty, které jsou určeny k demolici. Na některých místech jsme mluvili také o tom, že oblast má velký turistický potenciál,“ přiblížil liberecký hejtman Martin Půta (STAN).

„Jednali jsme samozřejmě o celé řadě otázek, ale jsou věci, o kterých je dobře mluvit, až když jsou podepsány všechny dohody. Takže jsme si vzájemně vyjasňovali své pozice, trochu jsme se informovali o tom, jak kdo tu problematiku vidíme,“ zhodnotil Půta dnešní setkání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministři obrany a životního prostředí navštívili bývalý vojenský prostor Ralsko. Průvodce jim dělal hejtman Libereckého kraje Martin Půta

Nešlo sice o první jednání, prohlídku konkrétního místa ale podle hejtmana nedokáže nic nahradit:

„Jsem rád, že jsme mohli s pány ministry navštívit nejen okolí bývalého letiště na Hradčanech, ale že jsme viděli také oboru, která v bývalém vojenském prostoru je, a řešili jsme třeba problémy s propojením jednotlivých místních částí Ralska právě kvůli této oboře, která ten prostor trochu uzavírá.“

Sanace chemicky znečištěných prostor probíhá od roku 1993. Zvelebování oblasti podporuje i ministr obrany Martin Stropnický (ANO). „S jediným cílem – aby se z toho stala turistická zóna,“ zdůraznil.

Konkrétní návrh finanční pomoci ale podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) zatím chybí. „Hledáme s kraji a obcemi nějaký ideální způsob financování. Ono těch možností bohužel není moc,“ upřesnil.

Chystá se úklid skládek

Prostor o rozloze 250 kilometrů čtvereční využívala do počátku 90. let sovětská armáda. Největším problémem v oblasti je letiště Hradčany, kde byla kontaminována podzemní voda i zemina.

„Území je vyčištěno od drtivé většiny především ropných látek. Dneska skutečně pokračuje pouze monitoring na několika vrtech, především právě kolem letiště, kde bylo zatížení leteckým petrolejem logicky největší. Odtěžily se stovky, možná tisíce tun zemin. Dneska je to v situaci, kdy to je Šípková Růženka, která se probouzí,“ dodal Brabec.

Bývalý vojenský prostor Ralsko má podle kraje velký rozvojový potenciál (na snímku ministr životního prostředí Richard Brabec) | Foto: ČTK

Hlavním problémem budou podle libereckého hejtmana finance. K zemi musí jít více než 180 objektů po sovětské armádě, nutné bude vyřešit dopravní propojení. Půta věří, že částka se bude pohybovat v řádu desítek, a ne stovek milionů korun.

„Bez toho aniž bychom z toho prostoru odstranili nevyužitelné budovy, které jsou z velké části zřícené, těžko přesvědčíme investory, aby tam začali podnikat a nabízet třeba ubytování nebo další turistické služby,“ upozornil.


Zvětšit mapu

Hejtman Půta by byl rád, kdyby se s demolicí prvních ruin začalo v průběhu příštího roku. Letos se chystá hlavně odklízení skládek, většina přístupů do oblasti by také měla být uzavřena.

„Budeme tam mít poprvé nějakou strážní službu, která bude kontrolovat pohyb v oblasti. Ona je poměrně rozsáhlá, je to čtvrtá největší oblast v republice, takže možných příjezdů je tam celá řada. Navíc funguje ten efekt, že když už někde nějaká černá skládka je, tak k ní samozřejmě další věci přibývají,“ vysvětlil.

Společně s hejtmanem Libereckého kraje se ministři shodli na tom, že Ralsko je potřeba proměnit v turistický region plný lesů a volné přírody, která může přilákat pěší turisty a cyklisty.

ČRo, Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme