Brno poprvé rozsvítí Noční běh pro Světlušku. Účastníci podpoří nevidomé

Světlušky budou dnes do noci svítit v Brně. S čelovkami na hlavách vyrazí v devět hodin večer běžci z brněnské Riviéry, aby podpořili nevidomé a slabozraké. Noční běh pro Světlušku má za sebou čtyři ročníky v Praze, v moravské metropoli pořádá Nadační fond Českého rozhlasu tuto charitativní akci poprvé.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noční běh pro Světlušku 2015

Noční běh pro Světlušku 2015 | Foto: Filip Jandourek

„V současné době máme přihlášeno a zaplaceno zhruba 350 lidí. Troufnu si tvrdit, že se zcela jistě dostaneme přes 500,“ odhadl účast šéf Nadačního fondu Českého rozhlasu Přemysl Filip.

„Právě tohle člověku dává ten běh nebo jakýkoli pohyb, najde si partu lidí a může s nimi dělat sport,“ řekl nevidomý běžec Aleš Trkovský z Olomouce, který do Brna také dorazí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na noční běh Brnem pozval účastníky Ľubomír Smatana

Jedním z důvodů akce je i představit to, jak vidící běžec může ukazovat cestu nevidomému.

„Máme tam několik nevidomých běžců, část z nich propojujeme s vidícími tak, aby si ti lidé vyzkoušeli, co to vlastně znamená vstoupit do světa nevidomých,“ vysvětlil Přemysl Filip.

„Součástí programu je představování nevidomých, co všechno jsou schopni dokázat. Na pódiu v Brně bude vystupovat Bára Janová, což je nevidomá zpěvačka a zároveň i poběží.“

Od půl sedmé začínají na brněnské Riviéře koncerty a běh startuje v 21 hodin. Zájemci se mohou přihlásit během dne online na webu Běh pro Světlušku a večer přímo na Riviéře.

Doposud se běžely čtyři ročníky v Praze. Dohromady už přilákaly 10 tisíc účastníků.

„Rádi bychom ten běh dostali ještě do nějakých dalších destinací, aby to nebyla jen pražská akce. Letos je to první test, jak to Brno dopadne. My už teď věříme i vzhledem k počtu přihlášených, že to dopadne dobře,“ řekl Přemysl Filip.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme