Pekařství v Belfastu odmítlo upéct dort homosexuálovi, podle soudu jde o diskriminaci

Soud v severoirském Belfastu vynesl verdikt v přelomové kauze týkající se diskriminace kvůli sexuální orientaci. Shledal vinným pekařství, které odmítlo upéct dort se sloganem podporujícím manželství homosexuálů. Pekařství nepomohlo, že se řídí křesťanskými principy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

homosexualita

homosexualita | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Gay aktivista Gareth Lee si u pekařství Ashers objednal dort, na kterém chtěl obrázek komiksových postaviček Berta a Ernieho a nápis na podporu manželství homosexuálních párů.

Zaplatil i zálohu, kterou mu ale pekařství sídlící v hrabství Antrim vrátilo s tím, že podoba dortu odporuje jeho náboženskému přesvědčení.

Soudkyně nakonec konstatovala, že došlo k diskriminaci na základě sexuální orientace. Ve více než hodinovém zdůvodnění soudkyně Brownlieová konstatovala, „že firma Ashers není náboženskou organizací, nýbrž obchodní společností, a tudíž má za povinnost obsloužit všechny."

Pekařství, které musí zaplatit odškodné 500 liber, navzdory rozsudku tvrdí, že nic špatného neudělalo.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme