Dlouho odkládaná oprava Žďákovského mostu začíná, dopravu přeruší na půl roku

Už jen necelé tři dny zbývají do úplné uzavírky Žďákovského mostu na Písecku. Ten spojuje Orlík nad Vltavou a Kostelec nad Vltavou. Oprava, která bude trvat minimálně půl roku, zkomplikuje život nejenom místním obyvatelům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ždákovský most

Ždákovský most | Foto: licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported, Michal Ritter

Tři dny před uzavírkou mostu je provoz poměrně velký nejenom na Žďákovském mostě samotném, ale také vedle něj. Traktory upravují terén, aby bylo možné opravu začít.

„Přípravné práce především spočívají v přístupnění v prostoru pod mostem, kde by se měly v dalších fázích stavět podpůrné konstrukce a obecně zpřístupnění pod most pro případnou techniku,“ vysvětluje stavbyvedoucí Jakub Vodňanský.

V první etapě, která je plánovaná na tento rok, dojde podle stavbyvedoucího k výměně mostního svršku a kompletní výměně přechodových oblastí včetně vrchních částí opěr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přes Žďákovský most se půl roku kvůli opravám neprojedete. Více zjišťovala Jitka Cibulová Vokatá

„Tyto práce jsou důležité proto, abychom mohli obnovit provoz na mostě,“ říká Vodňanský.

Desítky obyvatel z Orlíku a Kostelce nad Vltavou budou muset jezdit půl roku po trase, která je o více než 50 kilometrů delší.

O tom, že oprava začne 8. června, se místní dozvěděli teprve na začátku tohoto týdne. Rozčiluje se s roztrpčením v hlase starosta Kostelce Pavel Kosík:

„Pokud o tomto problému vědí pět let, tak nevím, proč to řeší na poslední chvíli, během posledního týdne. Nejenom, že lidé mají problém dostat se do zaměstnání z jedné strany na druhou, ale problém je i s komunálním odpadem. Máme uzavřenou smlouvu na odvoz komunálního odpadu. Ta smlouva zní na nějakou částku, firma teď po nás bude chtít více peněz.“

Žďákovský most | Foto: Český rozhlas

Pokud lidé nevyřeší problém s dopravou, mohou přijít dokonce i o práci. Jednou z nich je obyvatelka Orlíku nad Vltavou Zora Tvrzská, která dojíždí do Kostelce:

„Nikoho nezajímá, jak se tam dostanu, nebo nedostanu. A ani mi to nikdo nezaplatí. Je tu hodně lidí bez práce, takže si práci nemůžu dovolit pustit.“

Uzavírka Žďákovského mostu by měla trvat do 18. prosince letošního roku. V případě, že při opravě nastanou technické komplikace, může se uzavírka ještě o několik dní nebo měsíců prodloužit.

Žďákovský most uzavřen | Foto: Český rozhlas

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme