Nejvyšší odstupné je v hokeji a basketbalu, nejnižší ve volejbalu a florbalu

Rodiče malých hokejistů se bouří proti vysokým sumám odstupného, které jsou třeba zaplatit při přestupu proti vůli mateřského klubu. U dorostenců může jít až o 300 tisíc. Výchovné za přestupy dětí. To je téma, které se v Česku ale řeší nejen v hokejovém prostředí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rytířská hokejová škola v Kladně - Marek Židlický

Rytířská hokejová škola v Kladně - Marek Židlický | Foto: Tomáš Kostečka

Výchovné se počítá obvykle na základě věku nebo věkové kategorie, soutěže, do které hráč přestupuje, případně kterou hraje dospělé mužstvo klubu.

V některých sportech se zohledňuje, zda jde o reprezentanta. V házené třeba i délka působení v mateřském klubu a v takovém softballu je důležité i to, na jaké pozici hráč nastupuje. Nejcennější je nadhazovač, potom chytač a pak teprve polaři.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejvyšší odstupné je v hokeji, u dorostenců může být až 300 tisíc korun, nejnižší ve volejbalu a florbalu

Nejvyšší tabulkové výchovné je v hokeji, i proto se v jeho případě o odstupném diskutuje. Třeba hokejista z extraligy staršího dorostu stojí 300 tisíc korun, starší žák, který nastupuje v lize, pak 80 tisíc.

Právě tato suma je stropem u amatérských fotbalistů, ovšem dorostenců, nikoliv žáků. Ti ve fotbale stojí maximálně polovinu.

Poměrně vysoké je odstupné také v basketbalu. „Vnímáme to podobně jako hokejisté. Částečně to kompenzuje prostředky, které jsou na hráče vynaloženy. Tím pádem se drží nízko placení příspěvků,“ vysvětluje generální sekretář České basketbalové federace Michal Konečný.

Přesto se na nedávné valné hromadě rozhodla federace ponížit tabulkové hodnoty, a tak například dorostenec, který rovněž reprezentuje, by už neměl vyjít na zhruba 170 tisíc korun, ale na 120 tisíc korun.

Odstupné za hráče není povinností, říká předseda ČSLH Tomáš Král

Číst článek

V porovnání s hokejem nebo basketbalem jsou mnohem nižší přestupové částky například ve florbalu nebo volejbalu. Ve florbalu je výchovné maximálně 6000 korun, u volejbalisty – kadeta, tedy v podstatě dorostence, 10 tisíc korun.

I proto se diskutuje o zvýšení tabulkových cifer. „Jsem iniciátorem toho, aby se u reprezentantů, kteří spadají do kategorie kadetů – juniorů, tabulková hodnota zvýšila. Zatím ale existuje nějaký konsenzus, podle kterého se částky nenavyšují,“ říká manažer ČZU Praha Miloš Kočka.

Nutno podotknout, že ve volejbale, podobně jako ve fotbale, je možné s hráčem uzavřít smlouvu, díky které pak nemůže odejít za tabulkové částky. Výchovné přichází na řadu až ve chvíli, kdy se kluby na přestupu nedomluví.

Jan Suchan, Vojtěch Bureš, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme