Ivan Hoffman: Andrej Babiš použil nepřiměřenou obranu. Místo aby vysvětloval, tak jen ponižuje

22. červen 2015

Kvůli praktikám některých zprostředkovatelů končí až půlka smluv na životní pojištění předčasně. Ve hře o provize se točí až 10 miliard ročně. A doplácejí na to jak pojišťovny, tak klienti. Novela zákona to měla změnit. Místo toho se ale zase řeší obvinění z korupce.

„Věcná podstata sporu není komplikovaná, ale ministr financí použil nepřiměřenou obranu,“ tvrdí komentátor Ivan Hoffman.

ČSSD v novele zákona o pojišťovnictví navrhuje omezení provizí pro zprostředkovatele. Ministerstvo financí má k návrhy výhrady. Šincl naznačil, že by za výhradami mohly být zájmy Andreje Babiše. A ten že ho prý navíc vydíral.

Firma na odhalování korupčníků

„Dobře víme, že náš ministr financí je bohatý člověk. Navíc prý má ve své firmě několik profesionálů, kteří se starají o analýzy. A nejde jen o výstřižky z novin. Tady navíc neřešíme jen spor, jestli je v pořádku, aby zprostředkovatelé vedli klienty k vypovídání smluv. Tady nemáme normálního padoucha, ale jde o miliardy,“ domnívá se Hoffman.

Čtěte také


Andrej Babiš přece není nějaký chudák, kterého někdo napadl a musí se bránit. Místo toho, aby se na otázku snažil odpovědět, problém vysvětlit, tak se jen snaží protistranu ponížit.

Kompromitující materiály

Komentátor se nediví, že před jednáním vznikají různé kompromitující materiály na protistranu. „Kompro materiály nejsou žádnou novinkou. Je to lehce odporná metoda, ale naprosto běžná.“

Asi nikdo prý dnes není bez škraloupu, bez něčeho, zač se stydí. „Je ale otázkou vkusu, co na vás někdo použije a co ne. Tady si myslím, že míra vkusu byla překročena,“ domnívá se.

Spor o rozpočet

Premiér Sobotka vzkázal Babišovi, aby se jako ministr financí teď zaměřil spíš na tvorbu státního rozpočtu. Zatím to vypadá, že se Babišovi nedaří vybírat daně tak, jak sliboval.

„Zatím pracuje se 70miliardovým deficitem, a dalších 30 miliard chtějí ministři, aby byli spokojeni. Uvidíme, jak to dopadne, ale teď je ve vládním kabinetu docela dusno,“ dodává Hoffman.

Ministr financí Andrej Babiš ukázal novinářům papíry s údajnými články o poslanci Ladislavu Šinclovi

Jak komentuje spor o Klokánky a odchod zakladatelky Marie Vodičkové? Jak se dívá na obnovení řecké veřejnoprávní televize? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio