Vezměte si do Řecka hotovost, platbu kartou mohou restauratéři odmítnout

Řecko podle věřitelů přišlo s novými návrhy úspor, slib nových půjček ale dnes přesto nedostane. V Bruselu se na tom na krizové schůzce shodli ministři financí zemí eurozóny. Athény tak stále nemají jistotu, že se vyhnou hrozbě státního bankrotu. Mezitím z řeckých bank dál mizí hotovost. Podle odhadů z nich uteklo jen za uplynulý týden 6 miliard eur. Odborníci doporučují lidem, kteří se chystají na dovolenou do Řecka, vzít si s sebou hotovost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký ostrov Kos. Náměstí Agora

Řecký ostrov Kos. Náměstí Agora | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Pokud by Evropská centrální banka přestala posílat do řeckých bank další hotovost, kterou obyvatelé země stále rychleji a ve větší míře vybírají, bankám by došly hotové peníze. A platby kartou mohou hoteliéři, hospodští i prodavači odmítat.

„Mají stále větší problém se k vlastním eurům na svých depozitech dostat. Kdykoli budete platit hotovostí, bude to pro řeckého restauratéra příjemnější, než když mu budete platit kartou. On neví, jestli se za hodinu, za den nebo za další dva týdny k účtům dostane,“ popsala důvody analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomické potíže Řecka se mohou dotknout i turistů, kteří zemi navštíví. Více od Jitky Hanžlové

O konkrétním obsahu nových návrhů nejsou oficiálně známy žádné podrobnosti, řecký tisk však napsal, že Atény jsou mimo jiné připraveny radikálně omezit předčasné důchody, zavést zvláštní daň pro movité Řeky, zvýšit DPH u potravin a v oblasti turistiky. A to by se mohlo dotknout i zahraničních návštěvníků.

Pokud by k prudkému zvýšení cen došlo, turisté by museli poplatky podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže na místě uhradit:

„Já na druhou stranu předpokládám, že žádná rozumná vláda neudělá nic takového v průběhu sezony, aby nepoškodila svůj vlastní turistický ruch.“

Řecko by mělo zbankrotovat, míní Babiš. Šéfové ČSSD a KDU-ČSL nesouhlasí

Číst článek

Pokud by přece jen vláda o vyšším zdanění turismu uvažovala, pak se Papež domnívá, že by k tomu došlo nejdříve na podzim.

„Pokud by se zdražily služby, které musí cestovní kanceláře dopředu zaplatit svým poskytovatelům služeb, tak by s největší pravděpodobností přesně podle zákona 159 některé navýšení zahrnuly v neprospěch klientů. Tady ale musím připomenout, že zákon 159 ochraňuje spotřebitele a že jakékoli navýšení není možné u zájezdů, které se konají v následujících třech týdnech,“ upozorňuje Papež.

A kdyby došlo ke krachu Řecka, záleželo by, jak by bankrot probíhal. Jestli by byl divoký, nebo řízený. V nejhorším případě by mohlo dojít k poruchám v dodávkách vody, elektřiny, k zastavení veřejné dopravy a k ochromení bank. Skutečný průběh se ale nedá dopředu předjímat.

Eurozóna ocenila nové řecké návrhy, na uvolnění další půjčky to ale zatím nestačí

Číst článek

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme