Policie obvinila dva inspektory brněnské ČOI kvůli údajnému falšování protokolů

Policie stíhá dvojici inspektorů z brněnské České obchodní inspekce. Údajně falšovali protokoly a od vietnamských obchodníků si nechali platit za to, že jim nebudou dělat problémy. Na případ v lednu upozornil investigativní tým Radiožurnálu, když popisoval jednání inspektorů Lenky Nejezchlebové a Michala Pavlici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Inspekce ČOI na tržnici

Inspekce ČOI na tržnici | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Případ řeší protikorupční policie. Její mluvčí Jaroslav Ibehej Radiožurnálu řekl, že jednomu z obviněných hrozí trest deset let vězení a druhému pět.

„Naši kriminalisté zahájili trestní stíhání proti dvěma osobám. První osoba je trestně stíhaná z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, podvodu a přijetí úplatku a druhá osoba je obviněná z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a trestného činu podvodu,“ upřesnil Ibehej.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie obvinila dva inspektory brněnské ČOI kvůli údajnému falšování protokolů. Podrobnosti o případu dodává redaktor Martin Karlík

Podle mluvčího České obchodní inspekce Jiřího Fröhlicha obvinění nebudou moci chodit na kontroly až do vyřešení celého případu.

„Mají omezený druh kontrolní činnosti, tedy nechodí na běžné kontroly jako všichni ostatní inspektoři. Česká obchodní inspekce obdržela informaci o obvinění celkem tří inspektorů inspektorátu pro Jihomoravský a Zlínský kraj. Ve všech případech se má jednat o trestné činy spáchané při plnění jejich pracovních úkolů,“ uvedl Fröhlich.

Na případ upozornil Radiožurnál začátkem ledna, kdy zveřejnil svědectví devíti inspektorů ČOI z jižní Moravy. Ti se setkali s tím, že jim vietnamští obchodníci nabízeli úplatky a divili se, že je nechtějí. Aby potvrdili svá slova, nahráli inspektoři několik kontrol na skrytý mikrofon. Vietnamci na nich přiznávají, že kromě peněz dávali jejich kolegům i zboží nebo jim zaplatili oběd.

Krátce nato skončila ve funkci z osobních a zdravotních důvodů ředitelka brněnského inspektorátu České obchodní inspekce Tatiana Neuhybelová. Policisté ji pak v dubnu obvinili ze zneužití pravomoci úřední osoby. Podle detektivů svým podřízeným nařizovala, aby nekontrolovali některé restaurace. Hrozí jí až pětiletý trest vězení.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme