Královnu Alžbětu II. možná čeká stěhování, Buckinghamský palác potřebuje rekonstrukci

Turisté mířící do Londýna by si měli pospíšit, aby si stihli vyfotit Buckinghamský palác bez lešení. Londýnské sídlo britských monarchů je totiž ve velmi špatném stavu a čeká ho velká rekonstrukce. Ta bude tak rozsáhlá, že se královna Alžběta II. možná bude muset z paláce v centru britské metropole dočasně odstěhovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská královna Alžběta II. s manželem Filipem, vlevo princ Charles s chotí Kamilou

Britská královna Alžběta II. s manželem Filipem, vlevo princ Charles s chotí Kamilou | Zdroj: Reuters

Rekonstrukci Buckinghamského paláce prý už není možné odkládat. Bývalý tiskový tajemník královského dvora Dickie Arbiter řekl BBC, že stav sídla královny je opravdu žalostný.

„Z budovy neustále opadávají kusy zdiva. Bojlery se neměnily posledních 60 let, takže náklady na energie šly prudce nahoru. Potrubní a elektrické rozvody jsou taky starší šedesáti let. I svou strukturou je to opravdu velmi stará budova, která potřebuje modernizaci a údržbu. Nemluvě o tom, že v paláci je taky ještě spousta azbestu, který se musí odstranit,“ popsal Arbitier.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britská královna Alžběta II. se možná bude muset vystěhovat. Buckinghamský palác potřebuje rekonstrukci. Téma pro zpravodaje Jiřího Hoška

Palác, jehož nejstarší části jsou z roku 1703 a který má 775 pokojů, má velký symbolický i praktický význam. Je místem pravidelných schůzek královny s ministerským předsedou, ročně se tam koná 75 slavnostních uvedení do úřadu, povýšení do šlechtického stavu, přijímání velvyslanců a podobně.

Všechny akce by se nejspíš musely dočasně přesunout jinam. Jestli se z paláce odstěhuje i královna, je čistě na rozhodnutí Jejího Veličenstva. O alternativní prostory není nouze.

Rekonstrukce a modernizace Buckinghamského paláce by podle střízlivých odhadů stála 150 milionů liber (v přepočtu více než 5 a půl miliardy korun). Královna není majitelkou Buckinghamského paláce, a tak by měla drtivá většina nákladů jít ze státní pokladny.

Komentátoři upozorňují, že to může znít jako vysoká částka, ale ve srovnání s tím, co bude stát rekonstrukce historické budovy parlamentu, údajně 7 miliard liber, je to podle nich úplný “pakatel“.

‘Skotská rebelie‘

V Británii se v posledních hodinách hodně skloňovala údajná skotská rebelie, spekulovalo o tom, že by skotský parlament vybavený novými pravomocemi mohl zadržovat zisky plynoucí z královského majetku právě ve Skotsku. V čistých číslech by v královnině rozpočtu kvůli tomu chyběly asi 2 miliony liber.

První skotská ministryně Nicola Sturgeonová se ale proti spekulacím pravicového tisku ostře ohradila, že na tom není ani zrnko pravdy a že Skotsko svým tradičním finančním závazkům vůči Jejímu Veličenstvu dostojí.

V Británii existuje takzvaný Crown Estate, což je majetkové portfolio státu, které nominálně patří vládnoucímu monarchovi. Podle současné dohody z roku 2011 se veškerý zisk odvádí státní pokladně, ale vláda 15 procent zisku vrací královskému dvoru na oficiální výdaje. Příští rok by to měly být 43 miliony liber (přes 1 a půl miliardy korun).

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme