Bývalý arcibiskup obviněný z pedofilie leží na JIP. Soud byl odročen

Proces s bývalým arcibiskupem Józefem Wesolowským, který je podezřelý z pedofilie, byl odročen. Bývalý polský arcibiskup je hospitalizován v nemocnici na jednotce intenzivní péče. Informovaly o tom tiskové agentury.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud s bývalým papežským nunciem byl odročen kvůli zdravotnímu stavu

Soud s bývalým papežským nunciem byl odročen kvůli zdravotnímu stavu | Zdroj: ČTK

Kdy soud s Józefem Wesolowským začne, zatím není jasné.

O vydání bývalého arcibiskupa usiluje už dva roky Dominikánská republika. Právě tam měl někdejší papežský nuncius pohlavně zneužívat mladé chlapce. Vatikán žádosti karibské země vytrvale odmítá, případem se chce zabývat sám.

Wesolowski byl loni na příkaz papeže Františka zbaven kněžských povinností. Do rozhodnutí soudu má nařízeno domácí vězení.

Vyšetřovatelé našli v počítači někdejšího arcibiskupa materiály s dětskou pornografií. Sedmašedesátiletému muži hrozí sedm až deset let za mřížemi. Zatím je to nejvyšší církevní hodnostář, kterého kdy policie v souvislosti s pedofilií vyšetřovala.

Jako vatikánský diplomat působil Wesolowski od roku 1980. V Dominikánské republice strávil 5 let. Vyslán byl také do Kazachstánu, Tádžikistánu, Kyrgyzstánu, Uzbekistánu a Bolívie.

Zneužívání dětí kněžími řeší zvláštní tribunál

Katolická církev je vůli případům zneužívání dětí dlouhodobě terčem kritiky. Laxní přístup vytýkala Vatikánu v minulosti například Organizace na ochranu lidských práv a loni také OSN.

Vatikán letos na začátku června oznámil, že zřídí zvláštní tribunál, který bude posuzovat případy biskupů obviněných z toho, že se snažili zakrýt případy sexuálního zneužívání dětí kněžími. Papež František přijal doporučení expertů, kteří se touto otázkou zabývají.

Vatikán (ilustrační foto) | Foto: Martin Dorazín

Pavlína Nečásková, Lenka Krejcarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme