Nejmenší parlamentní stranu Úsvit - Národní koalice povede válečný veterán Lidinský

Nejmenší parlamentní strana se přejmenovala na Úsvit - Národní koalice. Na volební konferenci v Praze si také zvolila nového předsedu, kterým se stal válečný veterán Miroslav Lidinský. Strana se tak chce definitivně odstřihnout od spojení s bývalým šéfem a zakladatelem Úsvitu Tomiem Okamurou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nově zvolený předseda strany Úsvit - Národní koalice Miroslav Lidinský

Nově zvolený předseda strany Úsvit - Národní koalice Miroslav Lidinský | Zdroj: ČTK

Miroslav Lidinský získal od delegátů 37 hlasů. Předtím se ale kandidatury v jeho prospěch vzdal místopředseda strany a šéf poslaneckého klubu Marek Černoch.

V samotné volbě pak Lidinský s velkým náskokem porazil poslance Karla Fiedlera a Petra Adama. Podpora, kterou získal, ho potěšila.

„Kandidáti, kteří byli navrženi, jsou zkušení politici pracující na všech úrovních a jejich renomé je značné. Na druhou stranu je třeba konstatovat, že Marek Černoch coby lídr a vůdce Úsvitu dobrovolně odstoupil po zralé úvaze, která je založená především na týmové spolupráci,“ řekl nový předseda Úsvitu.

Miroslav Lidinský (*1972)
Vystudoval pedagogickou fakultu a Vysokou školu pozemního vojska. 13 let pracoval u Policie ČR, poté přešel do armády k Útvaru speciálních operací Vojenské policie (SOG), mimo jiné působil v Afghánistánu. Během tamní mise byl těžce raněn, v důsledku toho později přišel o nohu. Obdržel řadu vyznamenání. (Zdroj: ČTK)

Černoch v kandidátském projevu oznámil, že dává přednost práci ve sněmovně a bude kandidovat na post prvního místopředsedy. Do této funkce ho delegáti následně zvolili. Poté vybrali i dalších pět místopředsedů. Úsvit, který má 155 členů, celkem povede 15 lidí.

Hlavním tématem, na které se chce nový předseda strany zaměřit, bude migrace a bezpečnost před takzvaným Islámským státem. Podle Lidinského by se měla posílit vojenská ostraha hranic.

„Již v současné době existují v rámci struktur, ať už vojenských, nebo policejních, jakési mezinárodní kontingenty, které jsou schopné plnit společné úkoly. Já se domnívám, že právě například Vojenská policie, armáda nebo policie by mohla tyto kontingenty použít na to, aby se zajistila ochrana státní hranice vně naší eurozóny,“ zmínil Lidinský.

Miroslav Lidinský to ve funkci nebude mít jednoduché – povede stranu oslabenou spory, o jejíž účty se zajímá policie. Úsvit na konferenci kromě názvu změnil i logo - nově bude mít lva s korunkou v národních barvách.

Hnutí Úsvit přímé demokracie | Foto: Český rozhlas

Lenka Jansová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme