Letošní žně byly nejrychlejší za 10 let. Počasí poznamenalo i kvalitu

Zemědělci letos začali sklízet obilí přibližně o měsíc dřív než v jiných letech. Žně urychlilo suché a horké počasí. Byly nejrychlejší za posledních 10 let. Úroda je s minulostí srovnatelná, zrna jsou však menší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žně - kombajny

Žně - kombajny | Foto: Comstock Images

Ještě zůstává pár nesklizených polí v Plzeňském a Královéhradeckém kraji a hlavně v Karlovarském. Což je dáno klimatickými podmínkami. Na Karlovarsku čeká na kombajny ještě zhruba čtvrtina úrody.

Přitom ale ozimý ječmen je už i tam kompletně v sýpkách. Stejně jako řepka. Ostatní kraje už mají v podstatě po žních.

Úroda je srovnatelná s jinými lety, kvůli suchu jsou však menší zrna. Nejen u obilí, ale třeba i u slunečnic nebo kukuřice.

Ředitel olomoucké Agrární komory Miloš Porč řekl, že kvalita obilí je letos navzdory suchu poměrně dobrá a slušné jsou i ceny. Sice jsou nižší než loni, ale podle Porče není důvod si stěžovat.

Obilné zrno | Foto: Jiřina Mužíková

Například za tunu potravinářské pšenice loni farmáři dostali zaplaceno 5 tisíc korun a letos její cena klesla na 4 tisíce korun. Nižší výkupní ceny jsou i u jarního ječmene nebo u řepky.

Je třeba ale připomenout, že mnozí farmáři měli ceny nasmlouvané pevně dopředu, ti dostanou zaplaceno víc.

Regionální rozdíly ve výnosech

Průměrné výnosy se liší se podle oblastí. Například na Olomoucku u ozimé pšenice byly nejvyšší přes 7,5 tuny na hektar, zatímco na Karlovarsku 5,5 tuny.

Sklizeň oblí je přitom vyšší než odhadoval podle červencových čísel Český statistický úřad. Podle něj měli sedláci sklidit 7,5 milionu tun základního obilí. Celková produkce je ale zatím podle ministerstva zemědělství 7,75 milionu tun obilí.

Srážky v minulých dnech příliš škod nenapáchaly, protože už byla většina obilí pod střechou. Je otázka, co udělají s úrodou brambor.

Ty totiž byly kvůli suchu velice malé. Je možné, že hlízám brambor vláha z posledních dní pomůže. Ale taky nemusí - to teprve uvidíme.

Stav sklizně základních obilovin k 17. 8. 2015 | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme