Mladí Syřané, kteří utekli do Německa, touží po bezpečí i novém začátku

Do Berlína přišlo od ledna více než 20 tisíc uprchlíků, většinou ze Sýrie. Žijí v provizorních ubytovnách po celém městě a čekají na výsledek azylového řízení. Syřanům, kteří utíkají z občanské války, poskytuje Německo mezinárodní ochranu. Mnozí z nich už proto přemýšlejí o novém životě v nové zemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syřanům, kteří utíkají z občanské války, poskytuje Německo mezinárodní ochranu

Syřanům, kteří utíkají z občanské války, poskytuje Německo mezinárodní ochranu | Zdroj: Reuters

Mustafa sedí na gauči v provizorní ubytovně v berlínské čtvrti Moabit. Usmívá se – jeho cesta je u konce.

Pochází z Aleppa, zničeného města na severu Sýrie. Je mu 24 let a pracoval jako technik u telekomunikační firmy.

Zažil bombardování i exploze na ulici. Přátele už prý nemá, zemřeli. Odejít ze Sýrie se Mustafa rozhodl před rokem. Jeho cesta pak trvala 20 dní. Nejprve Libanon, potom Turecko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po čem touží mladí Syřané, kteří utekli do Německa, zjišťoval zpravodaj ČRo Pavel Polák

„Zaplatil jsem pašerákovi tisíc dolarů. V šestimetrovém nafukovacím člunu nás bylo 60. Poprvé nás vrátila pobřežní hlídka, podruhé nám potopili člun a pět nebo šest hodin jsem musel plavat zpátky na břeh. Vyšlo to až napotřetí,“ vzpomíná.

Z řeckého Chiosu se pak dostal balkánskou cestou přes Maďarsko a Rakousko do Německa. Cítí se tam dobře, Němci jsou podle něj přátelští.

„Moji rodiče zůstali v Sýrii. Nechtějí odejít, mají tam všechno. Přemlouval jsem je, ale nedokáží to opustit,“ dodává. Mustafa neví, jestli je ještě někdy uvidí.

Evropská komise vyzve Česko a další země, aby přijaly ještě tisíce žadatelů o azyl

Číst článek

O Německu nic neví, neumí ani jazyk. Přesto v této zemi vidí svou budoucnost. „Najít si přátele, vystudovat, začít pracovat,“ plánuje. Na to, že nový začátek bude pravděpodobně složitější, Mustafa zatím myslet nechce.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme