Sobotka: Nemáme informace o uprchlících v ČR napojených na IS

České úřady nemají informace o tom, že by mezi uprchlíky v Česku byl někdo s kontakty na Islámský stát. Po jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu to řekl premiér Bohuslav Sobotka. Ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD) informoval, že migrační proud do Česka v posledních dnech slábne, v zařízeních pro uprchlíky jsou ještě volná místa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec | Foto: Úřad vlády ČR

Podle ministra vnitra Milana Chovance si členové předsednictva Bezpečnostní rady státu vyslechli informace od tajných služeb. A to jak o situaci ve světě, tak i v Česku.

Ani ministr vnitra, ani premiér Bohuslav Sobotka nemají informace o tom, že by mezi uprchlíky zadrženými v ČR byl člověk, který by mohl vážně ohrozit bezpečnost země, tedy třeba terorista nebo bojovník Islámského státu.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČR migrační krizi zvládá. To je výsledek jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu. Hosty ČRo byli poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová a poslanec ČSSD Roman Váňa

„Nemáme informace o tom, že by přímo tady v České republice byl zachycen někdo, kdo by mohl být podezříván z teroristických aktivit v souvislosti s tímto migračním proudem,“ potvrdil Sobotka.

Oznámil také, že požádal ministra zahraničí pan Lubomíra Zaorálka (ČSSD), aby svolal poradu velvyslanců ze zemí, které jsou zdrojem současné migrační vlny, nebo přes kterou prochází její významná část.

„Chceme s nimi mluvit o tom, co se dá udělat pro pomoc lidem, kteří tam jsou soustředěni v uprchlických táborech. A také o tom, co se dá udělat pro to, abychom udrželi obyvatele Blízkého východu na Blízkém východě, aby nepodstupovali cestu do Evropy,“ dodal premiér.

ČR má pro uprchlíky 300 volných míst a chystá další

Ministr Chovanec po jednání předsednictva Bezpečností rady státu informoval, že Česko má v současné době asi 300 volných míst pro uprchlíky a připravuje další.

„Od 1. října plánujeme spuštění objektu v Drahonicích na Lounsku, kde by mělo být 220 lůžek a zhruba od 1. ledna počítáme s tím, že by bylo připraveno zařízení v Balkové na Plzeňsku, kde bude 200 míst. Z toho plyne, že jsme připraveni, máme dostatečné kapacity na případný příchod další migrační vlny,“ uvedl ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Běženců zadržených v Česku ubývá. Úřady navíc nemají žádné informace, že by mezi nimi byly osoby napojené na IS. Více politolog Tomáš Šmíd z FSS MU a sociolog Michal Uhl

Evropská komise navrhuje, aby si unijní země rozdělily sto šedesát tisíc běženců. Česko, které by jich mělo přijmout celkem 4300, povinné kvóty stále odmítá.

Podle premiéra Sobotky je potřeba se zaměřit na pomoc lidem, kteří jsou ve velkých uprchlických táborech v Turecku nebo třeba Libanonu. Takový postup vítá i poslankyně a místopředsedkyně Výboru pro evropské záležitosti za TOP 09 Helena Langšádlová.

„Ale je to málo. Jsem přesvědčena o tom, že jak České republika, tak celá Evropská unie bude muset vynaložit více prostředků pro stabilizaci podmínek lidí v uprchlických táborech tak, aby byli méně motivovaní se vydat na dobrodružnou cestu do Evropy,“ naznačila.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme