Čištění vodovodu od bakterie legionelly bude na pražském Proseku trvat až měsíc

Až měsíc potrvá čištění vodovodního potrubí v Praze 9, kde se vyskytlo stokrát vyšší množství bakterie legionelly, než je běžné. Čištění začne v pátek 18. září. Legionella se ve zvýšeném množství objevila v několika panelových domech v pražské čtvrti Prosek. Lidé by měli dodržovat preventivní opatření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sprcha

Sprcha | Foto: Steven Depolo, CC BY 2.0

Zatím nejsou hlášeny případy, kdy by měli obyvatelé Proseka zdravotní potíže. Většina lidí ale začala ve větší míře používat balenou vodu.

Lidé by neměli používat teplou vodu k umývání obličeje ani čištění zubů. Při přípravě jídel by měli vodu převařovat. Studená voda je podle městské části nezávadná.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozšíření bakterie legionelly na pražském Proseku mluvil Matěj Čermák z pražské hygienické stanice

Praha 9 oznámila, že omezení jsou pouze preventivní a týkají se pouze bloku domů ohraničeném ulicemi Vysočanská, Veltruská, Litvínovská a Litoměřická.

Bakterie může způsobit akutní infekci a horečky. „Pokud legionellu člověk nadýchá v rozprášených drobných kapénkách, může způsobit i těžký zápal plic,“ říká Matěj Čermák z pražské hygienické stanice.

„Tam je problém v tom, že došlo k výraznému namnožení bakterií na množství, kdy už mohou způsobovat problémy. Mají rády takové ty sprchové hlavice, které máme doma 20 let a nikdo je nečistí, nevyměňuje. Tam se jim daří úplně nejvíc. Musí se odstranit proudem vody, desinfekcí. Ale neodstraní se jediným přehřátím a jedinou desinfekcí. Proto to trvá tak dlouho,“ vysvětluje epidemioložka Zdeňka Jágrová z pražské hygienické stanice, proč bude likvidace bakterie trvat tak dlouho.

„Na rozdíl od většiny jiných mikroorganismů snáší dobře vyšší teploty. Pokud tam má dostatek živin a nějaké teplotní optimum, voda tam příliš neproudí, je tam hodně rzi, splňuje to podmínky k jejímu pomnožení,“ doplňuje Čermák a dodává:

„Délku desinfekce si určuje výrobce teplé vody. My jsme mu nestanovili žádnou dobu, jen požadujeme, aby se ty hodnoty snížily na hodnoty doporučené. Jakým způsobem toho dosáhne, necháváme na něm. V takto rozsáhlém systému je však chemická desinfekce asi jedinou možností, jak toho dosáhnout. Delší působení chemické látky zvyšuje pravděpodobnost, že to bude zcela eliminováno.“

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme