Experti UNESCO hodnotili nominaci Krušnohoří na Seznam světového dědictví

11. říjen 2015

V minulých dnech proběhlo na území České republiky a Německa odborné zkoumání společné česko-saské nominace Krušnohoří na zápis do Seznamu světového dědictví UNESCO. Dvoučlenná expertní mise Mezinárodní rady památek a sídel navštívila všech 85 památek na české i saské straně, které jsou součástí nominace.

„Experti si prohlédli i nominované lokality na území Karlovarského kraje, mimo jiné Královskou mincovnu a štolu č. 1 v Jáchymově, dále Rudou věž smrti, štolu Johannes a důl Mauritius, božídarské sejpy, městskou zástavbu v Horní Blatné a samozřejmě pozůstatky hornické činnosti ve volné krajině,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Zahradníček.

Kontrola se zaměřila na nejrůznější aspekty spravování, zachování a autenticity objektů. Na české straně experty doprovázeli pracovníci z ministerstva kultury, Národního památkového ústavu nebo obecně prospěšné společnosti Montanregion Erzgebirge - Krušné hory. Experti shrnou výsledky mise ve zprávě, která bude spolu se závěry prověrky součástí nominační dokumentace.

O tom, zda bude Krušnohoří zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO, se rozhodne na zasedání Výboru pro světové dědictví. Jednání se uskuteční v červnu 2016 v tureckém Istanbulu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio