Na asistenty prevence kriminality nejsou peníze. Děčín se pokusí alespoň část z nich zaměstnat za nižší mzdy

16. říjen 2015

Většina současných asistentů prevence kriminality v Děčíně končí. Místo ministerstva vnitra totiž mají jejich mzdy vyplácet úřady práce, a to znamená nové podmínky. V režimu veřejně prospěšných prací budou mít noví asistenti práci ve vyloučených lokalitách jen na jeden rok a nižší budou také mzdy. Řada z nich už přitom bundy s nápisem asistent obléká několik let a byly měsíce, kdy klid ve vyloučených lokalitách hlídali zadarmo.

Asisteni prevence kriminality právě zasahují: „Otec nepřihlásil od září dítě do školy. Dítě se vymlouvá, že marodí, pak že se mají stěhovat do Anglie… My tady v Boleticích máme přehled o každém dítěti,“ vysvětluje jeden z nich.

K 1. prosinci asi bude muset z práce odejít. „Dělal jsem to i zadarmo, dobrovolně čtyři měsíce… Jsem tu vlastně nejdýl ze všech. Čtyři roky. Jako člověk se tu nenadře fyzicky, pokud nezasahuje do nějakého vyostřeného konfliktu. Ale je to na psychiku,“ vysvětluje pan Karel.

Čtěte také

Jeden z těch, který pravděpodobně zůstane, bude pan Slepčík. Jako jediný umí romsky, to je podle něj výhoda. Někdy to jinak než "po cikánsku" těm, kteří se nově nastěhují, vysvětlit nejde, dodává.

I pokud by asistenti kriminality mohli na svých místech zůstat, musí počítat s tím, že jim klesne mzda.

„Od 1. prosince budeme v Děčíně bez asistentů prevence kriminality. Proto jsme se rozhodli pokusit se asistenty platit z dotací od úřadu práce. Momentálně to vypadá, že nám do nového roku z těch stávajících asistentů zůstanou čtyři. Pokud se to podaří podle předpokladů, měli by se asistenti po měsíční přestávce znovu objevit v terénu,“ vysvětluje šéf asistentů Marcel Horák z děčínské městské policie.

Asistentů se Marcel Horák vzdát nechce. V problémových lokalitách totiž díky nim klesl počet výjezdů městské policie až o dvě třetiny. Do konce listopadu má z výběrového řízení vzejít deset nových pomocníků, kteří budou pracovat v režimu veřejně prospěšných pracích za minimální mzdu.

autor: Iva Zítková
Spustit audio