Modlitbou k vítězství. Přímo na stadionu Schalke je kaple

Fotbalisté pražské Sparty nastoupí v šedesátitisícové aréně v německém Gelsenkirchenu proti domácímu Schalke. Aby měli Pražané při souboji s velkým favoritem štěstí, můžou se před utkáním pomodlit. Přímo na stadionu kousek od hřiště je totiž společná kaple evangelické a katolické církve.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Farář Ernst-Martin Barth v kapli Schalke 04

Farář Ernst-Martin Barth v kapli Schalke 04 | Foto: Jan Suchan | Zdroj: Český rozhlas

„V 70., 80. i 90. letech se spoustu fanoušků Schalke ptalo, jestli je tu nějaký kostel, ve kterém by mohli nechat své děti pokřtít, ve kterém by se mohli oženit. Na starém Parkstadionu to nebylo možné, ale při stavbě nové arény se už na kapli myslelo,“ vzpomíná farář Ernst-Martin Barth.

V malém prostoru ve druhém podzemním podlaží Veltins Areny nechybí varhany ani svíčky. Fanouši Schalke tu ale nenajdou klubové barvy – modrou a bílou. „Pro fanoušky Schalke je to určitě škoda, ti by si to přáli. Ale nechtěli jsme žádný hokus pokus,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kapli přímo v útrobách Veltins Areny navštívil ještě před zápasem Sparty reportér ČRo Jan Suchan

Předlohou kaple přímo na stadionu v Gelsenkirchenu byla ta v Barceloně na Nou Campu.

Krátkou cestu do kaple mají hráči, když jdou ze hřiště. Hrací plochu a kapli dělí přibližně 30 metrů.

Z neproměněných šancí se ale hvězdy aktuálně třetího týmu Bundesligy vyzpovídat nechodí. „Zpovídat se musejí jen trenérovi. Občas sem ale někteří z nich zajdou. Dříve to prý bývalo častější, hlavně u jihoamerických hráčů, Marcela Bordona, Kevina Kuranyiho nebo Rafinhy,“ vzpomíná kněz na věřící hráče.

Fanouškovská návštěva neobvyklého prostoru se musí domluvit předem. „Aby se sem šli pomodlit před zápasem, to by bylo těžké. Jsme v hlídané části stadionu, kam se dostanou jen novináři, funkcionáři, hráči a hosté,“ vysvětluje Ernst-Martin Barth.

Příznivci Schalke se ale nemusí bát. Sám farář je držitelem permanentní vstupenky a za dobrý výsledek se v kapli přimluví. Od 19 hodin pak nebude chybět na zápase Schalke se Spartou, který náš web odvysílá v přímém přenosu na streamu.

Barevná kombinace Schalke 04, modrá a bílá, v kapli chybí | Foto: Jan Suchan

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme