Soud s Mubárakem, obviněným kvůli střelbě do demonstrantů, se odkládá na leden

Egyptský soud odložil projednávání kauzy bývalého egyptského prezidenta Husního Mubáraka na leden. Původně měl proces začít dnes. Mubárak čelí obvinění, že nese odpovědnost za střelbu do demonstrantů v roce 2011. Během protestů proti jeho vládě tehdy zemřelo přes osm set lidí, většina z nich po tvrdých zásazích policie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak mává svým příznivcům z vojenské nemocnice

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak mává svým příznivcům z vojenské nemocnice | Zdroj: Reuters

Husního Mubáraka poslal soud ve stejné kauze v roce 2012 na doživotí do vězení. Po úspěšném odvolání ho však další soud zcela zprostil obžaloby.

Proti osvobozujícímu rozsudku se však zase úspěšně odvolala prokuratura, a proces se tak naposledy zopakuje.

„Základem pro právní rozhodnutí jsou právní názory a v těch se soudce od soudce liší. To je normální, soudní procesy vedou také jen lidé. Odvolací soud udělá všechno proto, aby odchylky napravil,“ poznamenal Sábir Ammár ze Svazu arabských právníků.

I když se příbuzní obětí z roku 2011 dovolávají spravedlnosti, většinu Egypťanů proces, který se koná téměř pět let od pádu Mubárakova režimu, prakticky nezajímá.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme