Lékařské odbory podaly předžalobní výzvu na stát, kvůli platům ve zdravotnictví

Předžalobní výzvu podaly lékařské odbory na stát. Důvodem jsou už v minulosti slíbené vyšší platy pro lékaře, a to ve výši trojnásobku průměrného platu. Ministerstvo zdravotnictví je v prohlášení slíbilo už v únoru 2011, slib ale nedodrželo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soukromé nemocnice jsou ekonomicky výkonnější než nemocnice státní, krajské či městské, tedy ústavy veřejného sektoru

Soukromé nemocnice jsou ekonomicky výkonnější než nemocnice státní, krajské či městské, tedy ústavy veřejného sektoru | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Memorandum podepsali tehdejší šéf resortu Leoš Heger z TOP 09 a šéf lékařských odborů Martin Engel. Ten podání předžalobní výzvy potvrdil.

„Smlouvu jsme podali na ministerstvo zdravotnictví 15. nebo 16. října, pak je tam lhůta dva nebo tři měsíce a dalším krokem je samozřejmě žaloba. Definitivní stav měl nastat k 1. 1. 2013, a protože se to nestalo, považujeme smlouvu ze strany státu za nesplněnou,“ popisuje.

První příležitost k diskusi s odboráři o plnění závazku z memoranda dostane ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček v pátek na slavnostním večeru, který pořádá Lékařský odborový klub k 20 letům své existence.

Za dvě desítky let, co Lékařský odborový klub funguje, zůstávají jeho základní úkoly stejné - platy lékařů a jejich sociální situace.

„Pořád čelíme nějakým problémům, jednou to byla privatizace nemocnic, teď jsou to zase dramatické odchody, nejen lékařů, ale i ostatních zdravotníků, kvůli kterým se zavírají zdravotnická zařízení,“ dodává Engel.

ČTK, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme