Před 50 lety zažily Spojené státy první blackout gigantických rozměrů

Severovýchod Spojených států, včetně New Yorku, pokryla před 50 lety temnota. Zemi zasáhl první výpadek elektrického proudu gigantických rozměrů. Kvůli chvilkovému přepětí na jedné rozvodné stanici během pár minut na území sedmi amerických států a dvou kanadských provincií nesvítila jediná žárovka. Rozsah výpadku byl tak velký, že se do historie zapsal pod názvem Velký blackout.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Potřebujeme blackout, abychom si uvědomili některé věci?

Potřebujeme blackout, abychom si uvědomili některé věci? | Foto: Fotobanka Pixabay

Blackout postihl asi 30 milionů lidi na území dvaapůlkrát větším, než je ČR. Při 14hodinovém výpadku proudu došlo k obrovským dopravním zácpám a chaosu, zvláště na nádražích. Tisíce lidí byly uvězněny v potemnělých výtazích, 800 tisíc cestujících zůstalo ve vagonech metra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Severovýchod Spojených států pokryla před 50 lety temnota. O prvním velkém blackoutu natáčel Jaroslav Skalický

Naštěstí tu noc svítil jasný úplněk, jen díky němu mohla letadla přistávat na neosvětlených letištích.

Podle některých zdrojů se devět měsíců po blackoutu v Americe prudce zvýšila porodnost, jiné zprávy to ale popírají. Kriminalita kupodivu výrazně klesla.

Podle představ spisovatele Ondřeje Neffa by ale vícedenní blackout vedl k rozpadu společnosti:

„Vznikaly by domobrany, vznikala by roztříštěná komunita, kde by se kolem silných osobností shlukli lidé za účelem elementární ochrany života. Došly by potraviny, nastalo by rabování, vraždění, loupení. Žádná armáda a policie by nemohla zasáhnout. To vše je závislé na technických prvcích. Vrátili bychom se do takového středověku.“

Gigantický výpadek proudu / blackout v USA a Kanadě | Foto: ČTK

„Blackout nemůžeme nikdy vyloučit. Větší pravděpodobnost blackoutu je v situacích, kdy soustava pracuje na hranicích svých možností. Pracuje s malou rezervou, a tudíž může snáze dojít k blackoutu,“ říká Miroslav Šula, ředitel dispečinku České přenosové soustavy.

V poslední době ji ohrožují hlavně nadměrné toky elektřiny z Německa, která přes Česko proudí do Rakouska a dál na jih Evropy.

„Zatěžují naši soustavu zejména v období, kdy je vysoká výroba ve větrných elektrárnách v Německu. Propojení je nedostatečné, proto dochází k obtékání jinou cestou. Když by do toho přišla další porucha způsobená například přírodními vlivy, ať už by to byla námraza, vichřice, která by poškodila některá vedení naší přenosové soustavy, nebo by došlo k nějaké technické závadě, pak to může vést až k blackoutu. Ať už v naší republice, nebo i v okolních zemích,“ uvádí Šula.

Důležitá je údržba přenosové soustavy a její rozvoj. „Stavíme nová vedení. Jedním z hlavních investičních bodů je výstavba transformátorů, které jsou schopny řídit tok na česko-německé hranici. V případě, že identifikujeme nějaký nebezpečně vysoký tok přes náš nebo sousední systém, partneři se domlouvají na opatřeních,“ dodává Miroslav Šula ze společnosti ČEPS.

Obrovské výpadky elektrického proudu postihly v roce 2012 na 600 milionů obyvatel Indie. V roce 2003 zůstalo bez proudu 57 milionů obyvatel Itálie a části Švýcarska. V březnu letošního roku došlo k blackoutu celého Turecka.

Blackout | Foto: Český rozhlas

Co nedělat, když nastane blackout? | Foto: Portál krizového řízení pro JMK

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme