Od prosince se bude za parkování v České Lípě platit i tam, kde to doteď šlo zdarma

10. listopad 2015

V České Lípě budou řidiči od začátku prosince platit parkovné i na místech, kde se dosud parkovalo zdarma. Ve městě tak přibude několik parkovacích automatů a kromě toho se i na některých místech zvýší cena. Řidičům se to samozřejmě příliš nelíbí.

Do konce listopadu se v centru města parkuje zdarma. Důvodem je výměna starých parkovacích automatů za nové. Od prosince se bude parkovné platit i na místech, kde bylo dosud možné stát bez placení. Konkrétně se jedná o Źižkovu ulici nebo o parkoviště před kulturním domem Crystal.

„Jestli chtějí vydělat, tak ať vydělají. To neovlivníme. Prostě si to rozhodnou,“ stěžuje si Karel Kalus z nedalekých Zahrádek, který do České Lípy jezdí jednou za týden na nákup.

„Potřebují nějak dostat peníze. Z čeho jiného by je dostali než z aut, která potřebují někde parkovat. Ti, co bydlí v České Lípě, jezdí městskou dopravou. My, co jsme odjinud, to máme těžké. Na náměstí jsme dosud neparkovali, tam se člověk ani nechytá. Parkovali jsme vždy tady na parkovišti u obchodního domu, nebo za ním. Tam je to pro zákazníky zdarma,“ říká maminka od dvou dětí Radomíra Flusková.

Podle českolipské radnice řidiči díky novému systému mohou i ušetřit

Česká Lípa - Žižkova ulice

„Pokud jde o parkování třeba u kulturního domu, nebo v Žižkově ulici, tak tam není možné zaparkovat. Ta místa jsou plná a to placení parkovného by to mělo regulovat, aby lidé, pokud nepotřebují, tak tam nestáli dlouhodobě. Proto jsme se rozhodli rozšířit parkovací lokality o tato místa,“ vysvětluje místostarosta české Lípy Juraj Raninec z ODS, proč se radnice rozhodla zpoplatnit stání i na dosud neplacených parkovištích.

Nadále bude prvních 15 minut zdarma. Nově se ale zvýší cena parkovného na náměstí T. G. Masaryka a jeho okolí, kde se bude nově platit za parkování v Žižkově ulici.

Drobně se sníží taxa za první hodinu na parkovištích v okolí vodního hradu a obchodního domu Banco. Podle Juraje Ranince by ale měli řidiči v konečném důsledku ušetřit.

„Dochází k minutové tarifikaci - přechází se z té 15minutové. Někdo hodil třeba pět korun, ale za 15 minut bylo třeba vhodit 6, pak vyšel lístek pouze na těch 15 minut zdarma. Zkrátka nedosáhl na těch dalších 15 minut. Nyní, když tam hodí třeba 2 koruny, tak bude mít 15 minut zdarma plus další 4 minuty.“

Na parkovišti u kulturního domu, které bude nově zpoplatněné, zaplatí řidiči 30 korun bez ohledu na to jak dlouhou budou na parkovišti stát.

Spustit audio