Ministr Stropnický: Evropa je pomalý stroj, ale tentokrát jsem v Bruselu viděl snahu o rychlost i razanci

20. listopad 2015

Česko po teroristických útocích v Paříži pomůže Francii. V Bruselu to potvrdil ministr obrany Martin stropnický (ANO). Země unie na základě francouzské žádosti aktivovali článek evropských smluv o vzájemné pomoci v případě napadení jedné členské země. Formu pomoci si Francie domluví s každým státem unie zvlášť.

„Jednání nastanou v příštích dnech,“ potvrdil v našem vysílání ministr Stropnický. „Je naším zájmem článek podpořit,“ dodal.

Podle něj v úvahu připadá například navýšení v řádu desítek vojáků v současnosti probíhající operace v Mali, kde působí i francouzská armáda.

„Logicky mi vyplynulo Mali jako teritorium, které známe, kde jsme už přítomní a nemusíme se pracně zaučovat,“ vysvětlil ministr.

Nestane se Česko terčem radikálů, když se bude více vojensky zapojovat ve vojenské pomoci Francii?

„Člověk si musí vybrat, buď bude sedět s rukama v klíně a bude dělat, že se ho to netýká, a pak takzvaně nebude terčem, ale to bychom nesměli dodat ani jednu patronu Kurdům,“ připomněl současné české angažmá v konfliktu Stropnický.

Ten potvrdil, že česká účast určitou míru rizika přináší, ale ta už existuje v souvislosti se samotnými útoky v Paříži.

„Tvrdit, že se nic takového nemůže stát v jiné evropské zemi, prostě není odpovědné,“ upozornil ministr.

Přímé zapojení České republiky do bojů s tzv. Islámským státem je věcí vyjednávání. „Byly naznačeny případné pozemní operace, ale příští týden budeme vědět víc,“ slíbil politik.

Ten potvrdil, že Evropa je akceschopná. „Na jednáních byla velká solidarita, nelíčená, opravdová a nepatetická a velké volání po nutnosti jednotné reakce.“

„Evropa ze své podstaty je poměrně pomalým strojem, ale tentokrát jsem viděl snahu být razantnější a rychlejší,“ vylíčil své dojmy z bruselských jednání o pomoci Francii Martin Stropnický.

autoři: oci , bum
Spustit audio