Mluví se o něm už sice desítky let, nový stadion ale Bedřichov zatím mít nebude

18. listopad 2015

Na stadionu v Bedřichově v Jizerských horách měly vyrůst tři nové budovy. V nich by bylo zázemí pro běžkaře, sociálky, bufet, útulna a také nová stanice Horské služby. Nic z toho se ale nakonec stavět nebude, rozhodlo stávající vedení obce. A to přesto, že plány pro výstavbu už byly kompletně připravené z minulého volebního období. Na Bedřichově tak budou lidem v zimě sloužit mobilní budky se školkou pro děti a menším zázemím.

„Kdyby tady bylo zázemí s bufetem, převlékárnou a toaletami, to bych určitě uvítal. Když sem někdo přijede jako turista, kdyby kolem toho parkoviště mohlo být něco lepšího...“ říká Miloš Březina, který jezdí z Čáslavi do Jizerek na lyže se svojí rodinou pravidelně.

Nové zázemí se ale nakonec stavět nebude, dohodlo se na tom současné vedení obce v čele se starostou Petrem Holubem ze sdružení Bedřichov náš domov.

„Nechceme investovat do žádných velkých megalomanských projektů, ten stadion vidíme spíše pro ty volnočasové aktivity, pro hobíky, pro turisty. A to závodní lyžování potřebuje především volný prostor, kde se může vytvořit mobilní zázemí, které potom nebude muset obec nákladně spravovat,“ vysvětluje rozhodnutí obce Petr Holub.

Přitom o výstavbě budov na stadionu v Bedřichově se mluví už hodně dlouho. Od 80. let chodily na obec podněty k vybudování zázemí pro rekreační lyžaře.

V zahraničí je zázemí pro běžkaře běžné

Domky a penziony v Bedřichově

Běžkaři jsou zvyklí na to, že v Česku nebo zahraničí už jsou takové věci běžné, říká turista z Berouna Petr Kukačka.

„No určitě, já jsem zvyklý z Krušných hor, na německé straně jsou udělané stadiony, a je to určitě fajn, když má člověk možnost se někde převléknout, dát si tam teplý čaj, a když je hnusně, tak se tam schová.“

Plány pro výstavbu stadionu připravilo minulé vedení obce. Bývalý starosta Petr Šmaus ze Sdružení pro Bedřichov má za to, že ustupovat od stavby zázemí jde proti logice.

„Stavěly se stadiony buď z rozpočtu obcí nebo z dotací, různé sportovní náčiní, tak, aby tam ty lidi přitáhli. Bedřichov je na tom přesně obráceně - my tam ty lidi máme, jsou jich tam tisíce, ten prostor je zatížený obrovskou návštěvností, a potřebujeme v podstatě udělat něco, abychom těm lidem zajistili odpovídající servis.“

Na stadionu měla stát i nová stanice Horské služby Jizerských hor. Už byly připravené plány za statisíce, ale tím to prozatím skončilo - bohužel, říká náčelník René Mašín.

„Horská služba od jara čeká na dohodu s obcí, jakým stylem se bude řešit zmařená investice, která teď ze strany horské služby je, je řádově vyčíslená na 450.000 korun. Vím, že se chceme dohodnout, ale žádná konkrétní nabídka od obce ještě nepřišla.“

Opozice věří, že debata o zázemí na stadionu nekončí, uzavírá Petr Šmaus. „Myslím si, že jednou tam určitě něco bude, bohužel se to zase natáhlo.“

autor: sas
Spustit audio