Z vlaku rovnou na autobus a opačně. Beroun má nádraží na jednom místě

13. prosinec 2015

Cestujícím dnes začalo v Berouně sloužit nové autobusové nádraží. Stojí hned vedle toho vlakového na okraji města a radnice za něj zaplatila včetně štědré dotace zhruba 75 milionů korun

Vystoupíte z vlaku a po několika desítkách metrů už sedíte v autobuse. Sen lidí z Berouna a okolí se stal po letech skutečností. Až do sobotní půlnoci byly totiž mezi vlakovým a autobusovým nádražím zhruba dva kilometry.

„Je to dobře, alespoň to budou mít lidi všechno při ruce. Je to, jak se říká anglicky, handy,″ pochvaluje si starší cestující.

Části obyvatel ale autobusové nádraží na Závodí vyhovovalo víc. „Pro mě to znamená jít do práce delší dobu, protože pracuji v místě, kde bylo původní nádraží,″ argumentuje další z cestujících. Na Závodí ale přímo z nového terminálu pojedou městské autobusy.

Radost z jednotného dopravního uzlu mohou mít i ti, kteří jezdí spíš vlakem nebo na kole. Součástí projektu totiž byla částečně rekonstrukce budovy nádraží Českých drah, kde je nově čekárna pro cestující, zázemí pro řidiče autobusů a úschovna kol.

„Byla vybudována také cyklostezka, která propojí nádraží s centrem,″ doplňuje architektka Berouna Dana Vilhelmová. Za nový dopravní uzel zaplatilo město zhruba 75 milionů korun, z toho větší část uhradila z peněz švýcarských fondů.

autor: duch
Spustit audio