Lékařům českolipské nemocnice při operacích pomáhají nové laparoskopické věže i operační stoly

18. prosinec 2015

Českolipská nemocnice plánuje rekonstrukci operačních sálů. Ty zůstávají stejné od 70. let minulého století, kdy se budova postavila. To ale neznamená, že tam lékaři operují stejně jako před více než 40 roky.

V šestém patře českolipské nemocnice jsou operační sály. Ty ale nejsou ideální.

„Rekonstruovat chceme. Je otázkou kdy, v jakém rozsahu a je otázka, jak dlouho to bude trvat,“ říká ředitel českolipské nemocnice Jaroslav Kratochvíl a vrchní lékař operačních sálů Petr Ježek popisuje konkrétní problémy: „Problém je v létě i v zimě. V zimě nejsme schopni ji pouštět, protože jakmile se začne něco chladit, tak na nás technici řvou, že to celé zamrzne, že to odejde a bude se to opravovat. Ta ventilace je dávno přežitá.“

Přestože je ventilace zastaralá, přístrojové vybavení je nové. Například soustava přístrojů, které vzdáleně připomínají CD přehrávače, kde na vrcholu stojí monitor.

„Toto je nová laparoskopická věž, velice solidní přístroj. Tato konkrétně slouží na chirurgických sálech veškeré nitrobřišní operativě, počínaje žlučníky, kýlou, slepým střevem případně resekcemi střev. Oproti té předchozí věži má vyšší rozlišovací schopnost, což je dané novou technikou kamery, novou obrazovkou a je tam veškeré příslušenství včetně nitrobřišního pálení.“

Nový anesteziologický přístroj

Trochu archaicky působí vedle nového přístroje jakási traverza spuštěná ze stropu, na jejímž konci jsou tlačítka.

„To je stále ještě používané. Je to rozvod takzvaných medicinálních plynů k připojení se na ten anesteziologický dýchací přístroj, který slouží k řízené ventilaci s pacientem během operace,“ doplňuje Petr Ježek.

Kromě nové laparoskopické a anesteziologické věže tu nechybí ani dva nové operační stoly, které na první pohled ale nevypadají nijak mohutně. I přesto unesou až 250kilogramového pacienta s tím, že pokud se napolohuje na některou ze stran, nedojde k jeho překlopení.

Jaké benefity mají z nového vybavení sálů samotní pacienti? „Pacient z těch sálů až takový dojem mít nebude. Sem přijede, anesteziolog ho uspí a on si to moc neuvědomí, ten pacient to nezažije. Ocení to především personál, protože ty operace jsou bezpečnější,“ vysvětluje primář chirurgického oddělení Václav Bárta.

Postupně chce vedení nemocnice moderními přístroji vybavit všech šest operačních sálů. Kromě toho plánuje příští rok operační sály upravit i stavebně, aby odpovídaly současným trendům.

Spustit audio