Konec roku bude na severním pólu o 50 stupňů teplejší oproti normálu, tvrdí vědci

Zatímco Česko čeká na příchod mrazů, na severním pólu bude nezvykle teplo. Teplota tam podle amerických meteorologů stoupne až o 50 stupňů Celsia, než je běžné v tuto dobu. Rtuť teploměru se tak na severním pólu vyšplhá vysoko nad nulu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Jakeš za polárním kruhem

Miroslav Jakeš za polárním kruhem | Foto: Miroslav Jakeš

Podle amerického meteorologického úřadu NOAA může za zvýšení teplot na severním pólu obří bouře, která je teď v oblasti před Islandem. Tato bouře s sebou přináší horký vzduch z tropů.

Už teď jsou teploty na severním pólu kolem plus 3 stupňů Celsia, zatímco běžně tam v tuto roční dobu panují mrazy mezi minus 30 a minus 40 stupni. Až se horký vzduch dostane nad severní pól, mají tam teploty podle amerických meteorologů dosahovat mezi plus 10 a 20 stupni Celsia.

Server německého deníku Bild srovnal očekávanou teplotu na severním pólu s jinými místy ve světě a upozornil, že na konci roku může být na severním pólu dokonce tepleji než ve slunné americké Kalifornii.

A neohřejí se jenom lední medvědi. Výrazně tepleji bude i v dalších oblastech, kde běžně v těchto měsících panuje zima a mráz. V severní Kanadě a na Sibiři budou teploty vyšší o 20 stupňů Celsia, než je v tuto dobu normální.

Odborníci přesné vysvětlení pro teplotní změny nemají. Někteří experti to spojují s globálním oteplováním země a růstem teplot oceánů. Podle jiných to může souviset s atmosférickým fenoménem El Niňo, který ovlivňuje proudění vzduchu.

Čím si naopak odborníci jistí jsou, je to, že tento jev podle nich bezpochyby přispěje k dalšímu tání ledu v Severním ledovém oceánu a v dalších oblastech na severu zeměkoule.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme