Rallye Dakar 2016 pojede i hvězda mistrovství světa v rallye Sébastien Loeb

31. prosinec 2015

Největší hvězdou Rallye Dakar 2016 bude Francouz Sébastien Loeb. Devítinásobný mistr světa v rallye pojede svůj první Dakar v barvách týmu Peugeot. A stačilo k tomu jedno krátké testování.

„Dlouho jsem na účast na Rallye Dakar myslel. Ale nebyla to priorita. Nicméně dlouhá závodní jízda pouští uprostřed ničeho je vzrušující myšlenka sama o sobě. Takže když mě požádal Peugeot o jednodenní test dakarského speciálu, řekl jsem dobře, to je zajímavé. Vyzkoušel jsem si ho a hodně si to užil. A pak jsme si jednoduše plácli, že to zkusíme na Rallye Dakar 2016 společně,“ popisuje Loeb.

Čtěte také

Její trať povede hlavně Argentinou – klikatými cestami s kamením. Písečných dun bude i kvůli zrušení pořadatelství ze strany Chile i Peru málo. Je to pro dakarského nováčka Sébastiena Loeba dobře?

„Nevím. Při testech mi duny nevadily. Umíme se trati přizpůsobit. Ale bude hodně záležet na navigaci. O co bude méně dun, o to bude komplikovanější rozpis trati, tedy roadbook. Bude v něm zapsána spousta nebezpečí, křižovatek a podobně. S Danielem, mým dvorním spolujezdcem, nemáme zkušenosti s dakarským navigováním. To je pro nás komplikace. Budu se prostě snažit být rozumný v navigačně nebezpečných místech.“

Dakar bude jiný než klasická rallye

Jinými slovy, Loeb nemyslí přímo na vítězství, ale chce sbírat zkušenosti, aby jednou na dakarské vítězství myslet mohl. I proto, že auto WRC pro rallye a speciál pro Dakar jsou z jiného těsta.

„Jsou to velké rozdíly. Rallyové auto je mnohem lehčí a má pohon všech kol. Kdežto dakarský Peugeot má pohon zadních kol a mnohem měkčí pérování. Navíc nejde tak rychle a lehce za volantem. Zato zvládne žehlit velké terénní nerovnosti.

autor: jař
Spustit audio