Vodákům se otevřou krkonošské vody, cyklisty čeká omezení

13. leden 2016

Od začátku roku vstoupil v platnost dokument, který se týká prakticky všech návštěvníků Krkonoš. Nový návštěvní řád Krkonošského národního parku mimo jiné omezuje používání přídavných spalovacích motorů pro kola a koloběžky. Naopak ulevuje vodákům, kteří se při dostatečné hladině vody svezou lodí třeba i na Mumlavě.

Nový návštěvní řád Krkonošského národního parku reaguje na nový občanský zákoník, novou zonaci parku, zjištění správců parku a připomínky či stížnosti veřejnosti. Na jejich základě nesmí na krkonošské cyklotrasy kola a koloběžky se spalovacím motorem.

„Některé půjčovny začaly půjčovat kola s přídavným spalovacím motorem. Toto kolo ale vydává značný hluk a také lidově řečeno smrdí, takže turisté, kteří se s ním setkali, byli velmi nespokojeni. Každý den nás atakoval někdo se stížností na pohyb těchto prostředků na hřebenech hor,“ vysvětluje důvod omezení mluvčí parku Radek Drahný.

Elektrokol se toto omezení netýká. Všech cyklistů se ale týká další omezení, které v zimě upřednostňuje lyžaře před cyklisty. Některé cyklotrasy se v zimě mění na běžecké trasy, a tak docházelo ke střetům mezi cyklisty a lyžaři a také k ničení stop. Cyklisté proto od 30. listopadu do 1. dubna jezdit pouze mimo běžecké trasy a sjezdovky.

Vodáci

Nový návštěvní řád se týká také vodáků, kteří dosud mohli sjíždět pouze velké řeky jako Labe a Jizeru. Při dostatku vody, za denního světla a bez použití motorů se budou moci vypravit i na další toky.

„Po řadě jednání jsme dospěli k tomu, že z hlediska ochrany přírody je možné splouvat i další úseky. Například Mumlava, Jizerka, Labe vlastně v celém úseku od Labské přehrady až do Vrchlabí, Klínový potok, Úpa a Malá Úpa,“ dodal Drahný.

Celý návštěvní řád Krkonošského národního parku najdete na webových stránkách Krkonošského národního parku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.