Zetor získal stomilionovou zakázku v Íránu. A konec sankcí dává šanci i dalším firmám

Brněnský Zetor dodá do Iránu 250 traktorů za 135 milionů korun. Smlouvy firma podepsala v rámci čtyřdenní návštěvy českého ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), kterého v Teheránu doprovází i delegace podnikatelů. Stalo se tak v době, kdy USA, EU a OSN ruší sankce vůči Íránu zavedené kvůli jeho jadernému programu. Konec sankcí otvírá cestu k dalším obchodům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek | Foto: Marián Vojtek

Jedna ze změn, kterou zrušení sankcí přináší, je, že banky mohou na obchod s Íránem nebo na investice v této zemi půjčovat peníze. Podle ministra Mládka bez toho nebylo možné dělat „pořádné obchody“.

„Bez toho můžete do Íránu exportovat nějaké spotřební zboží buď skrze Ázerbájdžán nebo skrze Spojené arabské emiráty, ale nemůžete exportovat investiční statky, nemůžete exportovat lokomotivy, tramvaje. Na to musíte mít přímé dohody, musíte zajistit nějaké záruky a takové věci, a to se nedá dělat jinak než napřímo – napřímo mít dohodu, napřímo mít financování a to umožní tadyto zrušení těch sankcí,“ řekl Mládek v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

Přehrát

00:00 / 00:00

O příležitostech pro české podnikatele v Íránu mluvil na ČRo Plus ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Není to jediná věc, která by českým podnikatelům měla usnadnit obchodování s Íránci. Pomoci by mohla i nová kancelář Czech Tradu v Teheránu nebo dohoda o hospodářské spolupráci mezi oběma zeměmi.

Podle mluvčí Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) Hany Hikelové je zájem českých firem o investice v Íránu obrovský.

„Obrovský zájem navázat právě na to, co už tam bylo – modernizace cukrovarů, textilního průmyslu, samozřejmě ropný průmysl, strojírenství, výborné jméno českých sklářů,“ vypočítala.

Příležitosti jsou podle ní také v oblasti dopravy. „Nejenom traktory – Zetor – ale také trolejbusy, tramvaje, automobily,“ dodala Hikelová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podnikání v Íránu po zrušení sankcí mluvila Hana Hikelová z PR oddělení EGAP

Boj o velké zakázky však podle ní už začal. „Trvá už minimálně rok. Takže řadu těch lukrativních zakázek, zejména v oblasti rafinérií, ropného průmyslu – nebudeme si nalhávat, že se teprve začne soutěžit a začnou se projednávat – má řada zemí už dávno dojednané,“ poznamenala Hikelová.

A v čem by mohli být Češi pro íránské partnery zajímavější než konkurence z jiných zemí? „To, co tady říkám těm mým partnerům, tedy v určitém zjednodušení, je německá kvalita za přijatelnější ceny. A tomu oni dobře rozumí,“ řekl Mládek.

To, že je Írán nějak zaangažovaný v různých mezinárodních konfliktech, by podle Mládka nemělo hrát v rozvíjení obchodních vztahů významnou roli.

„My chceme rozvíjet tu spolupráci na jiné bázi – na bázi vzájemného respektu, na bázi toho, že my je nechceme poučovat a zároveň nechceme, aby oni poučovali nás. A můžeme pragmaticky spolupracovat,“ poznamenal Mládek.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme