Jezero Most se otevře s ročním zpožděním. Je třeba připravit pláže i cesty kolem jezera

26. leden 2016

Největší rekultivovaná plocha po těžbě uhlí na severu Čech se otevře v roce 2018, tedy o rok později, než bylo původně v plánu. Město Most totiž nechce otevřít rekreační areál veřejnosti v nepřipraveném stavu, jak tomu bylo u 30km vzdáleného jezera Milada na Ústecku.

Před 25 lety se tu těžilo hnědé uhlí a před 50 lety tady stálo původní, starý Most. Od roku 2017 tu bude jezero, které by jako největší vodní plocha po důlní rekultivaci mělo sloužit rekreačním účelům.

Město Most a Palivový kombinát, který místo rekultivuje, se ale dohodly, že zpřístupnění jezera o rok odloží. Proč, to vysvětlil Jan Paparega primátor Mostu za hnutí Severočeši Most.

Otevření jezera? Léto 2018

„Dohodli jsme se na tom, abychom odstranili všechny neduhy, které by nás tam mohly potkat, že bude lepší jezero otevřít veřejnosti v roce 2018. Konkrétně jaro-léto, tam ten termín je reálný.“

Z věže přesunutého chrámu je dobrý výhled na jezero Most, napuštěné na místech, kde kdysi stálo původní historické město

Most se totiž chce vyhnout situaci, která vznikla loni při otevření jezera Milada na Ústecku. Kolem jezera chyběly zpevněné cesty, nebylo dokončené zázemí pro pláže ani inženýrské sítě. Tohle všechno by při otevíraní jezera Most nemělo chybět.

„Chtěli bychom, aby tam byly vybudovány pláže, i příjemnější vstupy do vody. Oproti Miladě by v tomto případě měly být hotové základní prvky infrastruktury jako takové,“ vysvětluje ředitel Palivového kombinátu Ústí nad Labem Petr Lenc.

V letošním roce chystá Most vyhlášení veřejné zakázky na stavbu hlavních a vedlejších cest kolem jezera a výstavby inženýrských sítí. Stavět by se mělo v roce 2017 a poslední úpravy by měly podle primátora Mostu Jana Paparegy přijít na řadu v roce otevření rekreační oblasti.

Jezero Most bude jedno z nejhlubších v Česku

Most si od stejnojmenného jezera slibuje velký zájem nejen místních, ale i turistů z jiných částí Česka i ze sousedního Německa. Jezero s rozlohou přes 300 hektarů bude místy 70 metrů hluboké, tedy jedno z nejhlubších v Česku.

Podle ředitele Palivového kombinátu Petra Lence vše nasvědčuje, tomu, že voda v jezeře bude velmi kvalitní: „Prozatím to vypadá výborně, blížíme se skutečně parametrům vody, která by se dala považovat za vodu pitnou.“

Dodejme ještě, že voda do jezera Most natékala 4 roky, do roku 2012.

autor: Jan Beneš
Spustit audio