Cesta do Ria je jen jedna. Čeští basketbalisté jsou s losem olympijské kvalifikace spokojeni

Čeští basketbalisté stále mají šanci, že si poprvé v historii samostatného státu zahrají pod pěti olympijskými kruhy. Nejprve se ovšem budou muset vypořádat s nástrahami kvalifikačního turnaje v srbském Bělehradě. Na silný domácí výběr ale mohou narazit až v případě postupu. Na úvod musí přejít v základní skupině přes Japonsko a Lotyšsko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér české basketbalové reprezentace Izraelec Ronen Ginzburg

Trenér české basketbalové reprezentace Izraelec Ronen Ginzburg | Foto: Michal Jurman

„Cesta do Ria je jenom jedna. A vede přes všechny soupeře z naší šestičlenné skupiny. To znamená i přes Srbsko, pokud bude ve finále,“ připomíná manažer reprezentace Michal Šob, že na olympiádu proklouzne pouze vítěz.

Češi sice nejsou favority, ale nemají co ztratit. Na vysněné soupeře kouče reprezentace Ronena Ginzburga Tunisko a Mexiko při losu ve švýcarském Miesu sice nedošlo, ale přesto mohl být po jeho skončení celkem spokojený.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští basketbalisté se v srbském Bělehradě zúčastní kvalifikace o Olympijské hry v Riu de Janeiru

Jeho výběr nebude muset cestovat tisíce kilometrů na Filipíny. A koneckonců ho čekají víceméně staří známí i celkem schůdní protivníci.

„Los je hodně dobrý, je tam jen jeden malý 'detail'. V cestě za naším cílem stojí Srbsko, které hraje doma. A to je podle mě z celé kvalifikace nejtěžší kombinace,“ upozorňuje kapitán týmu Jiří Welsch.

Ví to také izraelský kouč české reprezentace Ginzburg. Ten svým svěřencům může připomenout tři čtvrtiny vyrovnanou partii z posledního evropského šampionátu, kde si Češi sedmým místem možnost hrát kvalifikaci zajistili. Navíc i formát turnaje, který se uskuteční od 4. do 10. července, bude podle něj hrát svoji roli.

„Na turnaji, který trvá šest dní, se může stát cokoliv. Navíc se hraje na jedno utkání. V něm můžeme porazit třeba i Srbsko. Nejprve musíme postoupit ze skupiny, kde nás čeká Japonsko a Lotyšsko. Ale doufám, že se nám to podaří a pak se budeme rvát o náš sen dál s kýmkoli,“ dodává Ronen Ginzburg.

A do karet by českému národnímu týmu mohl hrát ještě jeden fakt. Bělehradské publikum miluje Jana Veselého, který působil v místním Partizanu.

Jakub Kanta, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme