Skandál na MS v cyklokrosu, mladá Belgičanka měla údajně v útrobách kola motorek

Dlouho se o technologickém dopingu v cyklistice spekulovalo. Hledal se někdo, kdo ho použil, ale až teď se to stalo. Belgické cyklokrosařce, která jela na domácím mistrovství světa v Zolderu závod do třiadvaceti let, prý našli v kole motorek. Závodnice se brání, ale komisaři trvají na svém.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistrovství světa v cyklokrosu v Belgickém Zolderu (ilustrační foto)

Mistrovství světa v cyklokrosu v Belgickém Zolderu (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Nechci o tom říkat něco víc, protože jde o případ, který předáme naší disciplinární komisi. Našli jsme v kole motorek. To nemusíme tajit. Ale to další, jak se to stalo a v jakých souvislostech, to už necháme na naší disciplinární komisi,“ říkal na tiskové konferenci Brian Coockson, předseda Mezinárodní cyklistické unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Světem cyklistiky otřásá aféra mladé Belgičanky van den Driesscheové, která měla údajně použít technologický doping

Motorek našli komisaři v kole Belgičanky Femke van den Driesscheové, která nedokončila závod kategorie do třiadvaceti let kvůli prasklému řetězu. Podle serveru mtbs.cz odebrali komisaři jiné její kolo v depu po projetí prvního okruhu a našli dráty v sedlové trubce a motor ve středovém složení. Devatenáctiletá cyklistka tvrdí, že vůbec netuší, oč jde.

„Nic jsem o tom nevěděla. Nechápala jsem, proč tam stojí kolo. Viděla jsem ho tam, ale netušila, proč tam je. Nebylo to moje kolo. Na tom mém můžou zkontrolovat všechno. Jsem si jistá, že tam nic nemohou najít. Nemám důvod se cítit provinile, nic jsem neudělala,“ vyjádřila se van den Driesscheová.

Disciplinární komise se bude muset při zkoumání případu oprostit od faktu, že je bratr van den Driesscheové Niels právě v trestu kvůli dopingu. Zvláštní ale je použitý styl údajného technologického podvodu. Takový se hledal už kdysi. Třeba u švýcarského silničáře Fabiana Cancellary. A cyklisté vědí, že by je rozhodčí odhalili.

Navíc už loni na Tour de France při častých kontrolách jim prý i cyklisté říkali, že hledají na špatném místě. Spekuluje se o tom, že nově zkoušeli cosi v zadním náboji. Tomu by mohly nasvědčovat i postupy francouzských policistů, kteří podle našich informací u kontrol byli, a nic nenašli. Podle Briana Coocksona ale kontroly pokročily.

„Hledáme neinvazivní technologii, která nám dovolí rozšířit kontroly. Nebudeme muset kola rozebírat, zvládneme jich více, častěji. A jasným vzkaz pro kohokoliv, kdo by chtěl takhle podvádět, je: Chytíme tě, dříve nebo později. Stejně jako jsme to udělali teď,“ varuje Brian Coockskon.

Tomáš Kohout, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme